Hlavní obsah

Stačí říct ne. Definice znásilnění se změní, rozhodla Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu v závěrečném čtení jednomyslně schválili novelu trestního zákoníku, která upravuje definici znásilnění ze silou vynuceného pohlavního styku na nesouhlasný. Pracuje s principem „ne znamená ne“. Nyní předloha zamíří do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na schůzi Sněmovny.

Článek

Novela prošla Sněmovnou díky jednomyslné shodě na nutnosti změnit definici znásilnění a posílit práva obětí jako „po másle“. K předloze nebyl předložen taktéž žádný pozměňovací návrh a k jejímu schválení došlo v původním znění, tedy tak, jak ji vláda do Poslanecké sněmovny zaslala. Pro hlasovalo 168 ze 169 přítomných poslanců.

„Novela byla přijata jednomyslně, což nebylo automatické. Bylo to proto, že jsme se dokázali domluvit na tom, aby text byl přijatelný pro všechny politické subjekty,“ řekl po schválení novinářům ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Jsem přesvědčen, že jde o krok správným směrem. Návrh zákona přispívá ke zvýšení ochrany obětí sexuálního násilí,“ pronesl již dříve.

Principem úpravy je změna vymezení pojmu znásilnění ze silou vynuceného pohlavního styku na nesouhlasný. Člověk by měl, pokud je toho schopný, projevit nesouhlas se sexuálním stykem. Najevo ho může dát nejen slovně, ale také neverbálně gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice.

Kontroverzní podmínka za znásilnění šesti dětí má dohru. „Kupčení“ s pachatelem projde revizí

Domácí

Novela zavádí do zákoníku definici bezbrannosti pro případ, že osoba nemůže aktivně projevit nesouhlas, například kvůli tzv. zamrznutí, kdy se oběť kvůli šoku nedokáže jakkoliv bránit, nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání, nízkému či vysokému věku či zdravotnímu handicapu.

„Problematika sexuálního násilí se týká obrovské části společnosti. Podle průzkumu každá desátá žena je obětí znásilnění, každý třicátý muž je obětí znásilnění a až 70 procent obětí zažije zamrznutí. Další oběti se často nebrání ze strachu,“ přiblížila na plénu poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

Novela má taktéž změnit nahlížení soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, přičemž tresty by měly být vyšší díky automatickému překvalifikování na znásilnění nebo sexuální útok. Doposud to bylo bráno jako pohlavní zneužití, kde je nižší trestní sazba.

„Kromě znásilnění je tam jednoznačně řečeno, že do dvanácti let bude platit princip, že se na nikoho sexuálně nesahá. U dětí se zkoumá, zda si třeba nebyly vědomy toho, když s nimi něco pachatel provádí, že jde o sexuální hrátky. Tohle odpadne. Pokud někdo bude sexuálně obtěžovat dítě do dvanácti let, bude se automaticky jednat o znásilnění,“ zdůraznil Blažek.

Nový trestný čin

Novým trestným činem má být „sexuální útok“, který obsáhne všechny sexuální praktiky mimo soulož. Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě. Sexuální nátlak má pak patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.

Nyní předloha zamíří ke schválení do Senátu, následně k podpisu k prezidentovi republiky Petru Pavlovi.

Česko by se změnou definice znásilnění založené na principu „ne znamená ne“ zařadilo po bok řady evropských zemí, jako jsou například Německo, Belgie, Švédsko, Dánsko či Lotyšsko, které k úpravě taktéž v posledních letech přistoupily. Část zemí, mezi nimi třeba Slovinsko, Španělsko či Řecko, zvolila opačnou cestu, a to koncept, při němž je vyžadován aktivní souhlas. Touto cestou se však český resort spravedlnosti vydat nechtěl. „Nepovažoval jsem to za správné v této fázi našeho vývoje,“ řekl na plénu Blažek.

Ne znamená ne, poslanci se shodují na nové definici znásilnění

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám