Hlavní obsah

Další podmínky pražského ANO: peníze na sport i potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjednavači pražského Spolu by v úterý měli rozhodnout, jestli kývnou na podmínky ANO a přistoupí na jeho nabídku tolerance menšinové vlády nad hlavním městem do konce února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf klubu pražských zastupitelů ANO Patrik Nacher

Článek

ANO po nedělním jednání zveřejnilo několik z patnácti podmínek, které Spolu předložilo. Mezi nimi byla například změna pravidel přidělování městských bytů, dorovnání nákladů energie pro školy, rozšíření kapacity středních škol a dokončení auditů městských firem. Právo se v pondělí dozvědělo několik dalších bodů, kterými ANO podmiňuje toleranci menšinové rady Spolu.

„Je tam například navýšení prostředků pro provoz sportovních klubů a zimních stadionů, mimořádná dotace pro potravinovou banku se zřízením více výdejních míst včetně mobilních výdejen a změna dozorčí rady dopravního podniku kvůli kauze Dozimetr,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyjednáváním o pražské koalici.

Koalice Spolu stála o vytvoření koalice na vládním půdorysu (tedy ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti, STAN), ale veškerá jednání s Piráty skončila neúspěšně. Poslední nabídku Spolu, které v jedenáctičlenné radě nabídlo čtyři místa Pirátům a jedno Starostům, odmítlo i hnutí STAN.

Podle ODS by se patová situace mohla odblokovat. „Můj odhad je, že jsme blíž utvoření pražské vlády,“ sdělil v pondělí Právu šéf pražské ODS Marek Benda.

Pražské ANO má podmínky pro Spolu

Domácí

Šéf klubu pražských zastupitelů ANO Patrik Nacher Právu řekl, že Praha je k funkční vládě nejblíž od voleb.

„Jisté to ale není. Potřebujeme záruky, že se koalice zaváže k plnění našich programových priorit. Buď to budou aktivně dělat, nebo ty kroky alespoň zahájí,“ řekl Právu.

Až v únoru skončí doba hájení, chce ANO jednat se Spolu o otevřené koalici. „Cíl pro nás je, abychom zahájili koaliční jednání. Přitom respektujeme, že Spolu stále jedná o vládním půdorysu,“ řekl Nacher.

Kandidát na primátora za Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) už v neděli novinářům řekl, že s podmínkami ANO nemá Spolu problém.

Přerušovaná soulož, komentoval Nacher jednání v Praze. Menšinová rada na dohled

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám