Hlavní obsah

Milostivé léto se rozšíří i na daňové exekuce

Lidé, po nichž úřady vymáhají dluhy například za daně či nedoplatky za sociální či zdravotní pojištění ve správním řízení, nikoli přes soudního exekutora, se dočkají příští rok své obdoby milostivého léta. I oni tak budou moci splatit své exekuce ve zvýhodněném režimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je potřeba novelizovat několik zákonů, například daňový řád. Proto tyto exekuce nemohly být zahrnuty do milostivého léta, které bude letos od září,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který je jedním z iniciátorů milostivého léta.

„Platí za vládní koalici, že v tuto chvíli se propojí tři klíčová ministerstva, to znamená financí, spravedlnosti a práce a sociálních věcí, a připraví znění novely, kterou bychom projednali a schválili ideálně během podzimu,“ dodal s tím, že tak zatím není jasné, jestli novely nabudou účinnosti v lednu, nebo na jaře příštího roku.

Nejsou proto konkrétně známy ani další detaily, jako například výše paušálu, který budou muset dlužníci zaplatit za náklady exekuce.

Mohlo by se to týkat zhruba 900 tisíc daňových a správních exekucí

Daňová exekuce je určena k vymáhání daňových nedoplatků a nedoplatků na pokutách vzešlých z daňového řízení. Věřitelem a současně i vymáhajícím je v těchto případech finanční úřad.

Správní exekuce je řízena správním orgánem, například obecním nebo krajským úřadem, který sám vymáhá povinnost, kterou dlužníkovi uložil ve správním řízení.

VZP odpustila v rámci milostivého léta penále za 479 milionů

Ekonomika

Podle zhruba rok starých odhadů by se odpuštění u daňových a správních exekucí mohlo týkat zhruba 900 tisíc případů.Podle Výborného si jsou autoři milostivého léta vědomi, že jsou lidé v těchto exekucích znevýhodněni vůči těm, proti kterým vede stát a další veřejné subjekty řízení přes soudní exekutory.

S tím souhlasí i spoluautor nápadu na pomoc dlužníkům milostivé léto Patrik Nacher (ANO).

„Já jsem k tomu byl na začátku skeptický. Ale v praxi se zjistilo, že současná podoba vytváří nespravedlnost,“ řekl.

Když totiž například úřad vymáhá jeden dluh přes soudního exekutora a druhý svépomocí, tak najednou ten druhý do milostivého léta nespadá, i když je podobný.

Zaplatí se jen jistina a poplatek

Milostivé léto, které proběhlo na přelomu roku a znovu se má zopakovat letos v září až listopadu, se týká exekučních řízení vedených soudními exekutory. Vedle dluhů státním, krajským či obecním úřadům se vztahuje i na firmy se státní účastí, tedy třeba zdravotní pojišťovny, ČEZ či dopravní podniky.

Miliony exekucí
Soudní exekutoři v Česku podle posledních dat vedou zhruba 4,43 milionu exekucí, týkají se 698 tisíc osob.
Počet správních a daňových exekucí, které nevedou exekutoři, se odhaduje na pětinu soudních, tedy na zhruba 900 tisíc.
Průměrný věk českého dlužníka je zhruba 46 let a má v průměru 6,37 exekuce.
První milostivé léto na řízení vedená soudními exekutory přineslo podle Exekutorské komory 42 tisíc žádostí o ukončení exekucí.
Komora upozornila, že to byla zhruba jen 3,2 procenta celkového možného počtu.

V jeho rámci se mohou lidé za výhodnějších podmínek zbavit řady exekucí. Stačí, když od září do listopadu zaplatí základní dlužnou částku, takzvanou jistinu, a 1815 korun včetně daně z přidané hodnoty jako poplatek exekutorovi. Zbytek vymáhané částky jim bude odpuštěn.

Vláda rozhodla o pokračování Milostivého léta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám