Hlavní obsah

Dálnici D1 u Velké Bíteše zablokoval kamion, sníh komplikuje situaci i jinde

Aktualizováno

Před půl pátou ráno havaroval na dálnici D1 u Velké Bíteše při silném sněžení kamion a zcela zablokoval směr na Prahu. Policisté odklánějí dopravu, současně ale varují, že kvůli přívalům sněhu jsou dopravní problémy i jinde, a proto varují řidiče, že musí počítat se zdržením. Situace se navíc zřejmě s přibývající intenzitou dopravy bude zhoršovat.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.12. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Kamion zůstal stát nepojízdný přes všechny jízdní pruhy. Stanovili jsme ve spolupráci se správcem komunikace objízdnou trasu, kdy vozidla sjíždějí z dálnice na 162. kilometru a zpět se na ni budou vracet na 153. kilometru,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Na všechny řidiče apelujeme, aby dbali při jízdě zvýšené opatrnosti, protože silnice pokryl sníh a jsou sjízdné se zvýšenou opatrností,“ dodala Čírtková.

Řidiči na Vysočině od rána hlásí problémy i na dalších místech. „Potíže hlásí řidiči ze silnice I/38 Znojmo – Jihlava, z kruhového objezdu na silnici I/23 a I/38 – ‚bývalá Kasárenská křižovatka‘ , obtížně sjízdná je silnice u obce Rybné, silnice v Kralicích nad Oslavou, silnice z Kostelce do Jihlavy a mnoho dalších,“ vypočítávala Čírtková.

„Proto je potřeba, aby řidiči jezdili opatrně, aby nedocházelo ke zbytečným dopravním nehodám. Od rána do současné doby jsme také přijali oznámení o osmi dopravních nehodách, které se naštěstí obešly bez zranění,“ apelovala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Havarovaný kamion na dálnici D1 u Velké Bíteše ve směru na Prahu

Problémy hlásí mimo jiné i Brno. Ačkoli silničáři ve městě nasadili všechny síly, sněžení zatím vítězí.

„Vzhledem k intenzivním sněhovým srážkám byl hodinu po půlnoci zahájen výjezd všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací,“ informoval provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

„Během tohoto výjezdu bylo doposud chemicky ošetřeno 1340 km komunikací, spotřebováno 218 tun posypové soli a 1340 km komunikací bylo ošetřeno i pluhováním. Výjezd všech posypových vozů nadále pokračuje. S ohledem na zimní charakter počasí upozorňujeme řidiče na nutnost opatrné jízdy,“ dodal.

Nasněžilo. Na mnoha místech kolabuje doprava, nejezdí ani vlaky

Krimi

„Tramvajové linky aktuálně jezdí se zpožděním do 15 minut. Největší nepravidelnosti vznikají na autobusových a trolejbusových linkách v oblasti celého Brna vlivem sněhové kalamity. Zpoždění dosahují až 45 minut,“ informoval Dopravní podnik města Brna.

Velké problémy jsou na sever od Brna na hlavním tahu 1/43. Silničáři hlásí, že v kopcích na Boskovicku byla tato klíčová komunikace takřka neprůjezdná. Na vině tu bývají kamiony, které uváznou a silnici zablokují. Silničáři žádají řidiče, aby se co nejvíce pokusili uvolnit místo sypačům.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Sníh v centru Brna.

Jihomoravští policisté přijali od rána pětadvacet hlášení o nehodách. „Situace na silnicích v kraji není jednoduchá. Řada komunikací, nejen ve vyšších polohách kraje, je nesjízdná nebo velmi obtížně sjízdná. Doprava je velmi komplikovaná. Centrum Brna je velmi obtížně průjezdné,“ hlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Nehody řeší policie i v Olomouckém kraji

Sněžení komplikuje od čtvrteční noci situaci na silnicích v Olomouckém kraji. Silničáři mají venku veškerou techniku, ale nestíhají. Potíže mají i řidiči, hlavně kamionů.

„Sněžení přišlo od jihu, takže tentokrát paradoxně nejméně napadlo na Jesenicku, a to okolo čtyř centimetrů. Jinde je sněhu až patnáct centimetrů a až do oběda má podle meteorologů padat. Plužíme, sypeme, jak se dá, ale třeba sůl to nestačí rozpouštět. Vše je ale se zvýšenou opatrností sjízdné,“ řekl Právu v pátek ráno dispečer krajské správy silnic Jan Škrabal.

Podle jeho kolegy z firmy Eurovia, která se na Olomoucku stará o údržbu silnic první třídy, je vše sjízdné alespoň jedním pruhem. „Valí to tak, že za našimi auty to hned zase zapadává. Děláme, co můžeme,“ konstatoval dispečer.

Několik kamionů například zůstalo stát v kopci na silnici ze Šternberka na Lipinu na Olomoucku. Jeden kamion zase uvízl na dálnici D46 u Žerůvek ve směru z Prostějova na Olomouc kamion. Podle informací ŘSD se tam tvoří kolona vozidel.

Sníh komplikuje dopravu i Moravskoslezském kraji

Sněhová kalamita komplikuje provoz na železnici i silnicích v Moravskoslezském kraji. Omezila provoz na železničním koridoru mezi Českem a Slovenskem, kde na trať mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou spadl strom.

Problémy jsou na trati zhruba od 04:00 a podle předpokladů by mohly trvat do 09:00.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tramvajová zácpa na pěší zóně v Brně.

České dráhy ale odřekly například i dva vlaky mezi Ostravou a Českým Těšínem na Karvinsku a provoz vlaků je kvůli sněhové kalamitě a pádu stromů omezen také na Opavsku. Vyplývá to z informací Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic.

Na mnoha místech regionu hustě sněží. U řady komunikací proto silničáři varují před novou vrstvou sněhu, někde na nich po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh. Sněžení navíc komplikuje dohlednost.

Sníh zpomalil dopravu po celé republice, směrem do Prahy jsou hodinové kolony

Domácí

Například na Opavsku silničáři varovali před velmi vydatným sněžením. Silnice I/57 směr Vrchy a silnice I/46 směr Moravský Beroun jsou obtížně sjízdné pro kamiony.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem zůstává uzavřená silnice I/56 v úseku Ostravice - Bílá, silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Silničáři a policisté tento úsek uzavřeli z preventivních důvodů.

Silnice se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích sníh často působí komplikace. Pro těžká vozidla nad 12 tun se tam silnice fakticky zavírá každou zimu. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu.

Podle předpovědi meteorologů by během dne mohlo v kraji napadnout až deset centimetrů sněhu, večer by srážky měly ustávat. Na jihovýchodě regionu se ojediněle může tvořit ledovka.

Na silnicích ve Zlínském kraji zůstává sníh

Na silnicích ve Zlínském kraji dnes po nočním sněžení zůstává sníh, místy je po chemickém ošetření vozovek rozbředlý. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Na Vsetínsku mohou silnice místy namrzat, na Uherskohradišťsku varují silničáři lokálně před tvorbou ledovky. V regionu se dnes ráno stalo několik nehod. Na mnoha místech nadále sněží. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Čerstvá sněhová pokrývka v Lípě ve Zlínském kraji.

V ulici Lázky ve Vsetíně boural autobus, nehoda se podle údajů policie obešla bez zranění. V Nádražní ulici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku srazilo osobní auto chodce, nehoda je se zraněním.

V ulici Kramolišov v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku bouraly dodávka a osobní auto, nehoda se podle dostupných údajů obešla bez zranění.

Teploty spadly až k minus 18. Přituhne i v dalších dnech

Počasí

Na silnici III/4932 u Slopného na Zlínsku vyjelo osobní auto mimo vozovku. Jízdní pruh na silnici III/43729 v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku blokuje uvázlý nákladní vůz.

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou zataženo se sněžením, v jižních částech kraje místy i s deštěm nebo dešťovými přeháňkami. Foukal slabý vítr, teploty se v regionu pohybovaly od minus čtyř do plus jednoho stupně Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji zataženo se sněžením, zpočátku vydatnějším. Může napadnout dalších pět až deset centimetrů sněhu.

Hlavně v jižní a východní části kraje lze podle meteorologů očekávat také déšť se sněhem nebo přechodně déšť, a to i mrznoucí s tvorbou ledovky. Přes den budou srážky postupně slábnout a ustávat. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi minus jedním a plus dvěma stupni Celsia.

V Pardubickém kraji leží vrstva nového sněhu

Na silnicích v Pardubickém kraji leží vrstva nového sněhu. Většinou je rozbředlý, v oblastech, kde se nesolí, tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Řidiči by měli snížit rychlost zejména v okolí Holic, Poličky a v Železných horách, kde je na vozovkách souvislá sněhová vrstva. Na Svitavsku je místy sníh zledovatělý. Silnice I/11 přes Suchý Vrch v úseku Jablonné nad Orlicí – Červená Voda na Orlickoústecku je sjízdná bez dopravního omezení a řetězů.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, foukal slabý vítr. Téměř na celém území regionu sněžilo, někde i silně, nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus šesti a minus dvěma stupni.

Na silnicích v Krkonoších je až 10 cm sněhu

Na většině území Královéhradeckého kraje od noci sněží. Řidiči musejí být velmi opatrní. Na hlavních silnicích zůstává rozbředlý sníh.

Kvůli sněžení a nesjízdné silnici v Polsku byl pro veškerou dopravu uzavřen hraniční přechod v Náchodě - Bělovsi.

Na nesolených cestách v Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů. Ve vyšších polohách Rychnovska hrozí sněhové jazyky. Sněžit má i přes den, napadnout by mohlo až pět centimetrů sněhu, uvedli dnes silničáři a meteorologové.

V Hradci Králové v ulici Milady Horákové se dnes ráno srazil trolejbus s osobním autem, v místě je kyvadlový provoz, uvedla policie. Dvě auta havarovala i v centru Trutnova. V Chaloupkově ulici v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku narazilo auto do plotu, v místě je kyvadlový provoz jedním jízdním pruhem.

Teploty dnes ráno v kraji klesly k minus dvěma až minus šesti stupňům Celsia, na horách bylo až minus osm stupňů. Přes den mají být teploty od nuly do minus tří stupňů, na horách až minus šest stupňů.

Na Liberecku mrzne, sněžit by mělo přes den

V Libereckém kraji pokračuje mrazivé počasí, podle informací z meteorologických stanic je ale dnešní ráno o něco teplejší než včerejší, kdy teploměry klesaly i pod minus deset stupňů.

Zatím nesněží, hlavní tahy jsou jsou většinou suché a vymrzlé, místy mohou být po chemickém ošetření vlhké, silničáři ale doporučují zvýšenou opatrnost. Na silnicích nižších tříd leží většinou zledovatělá vrstva ujetého sněhu, motoristé by tam měli zpomalit.

Vzhledem k předpovědi počasí, kdy i na sever Čech má dorazit sněžení, zůstává na Liberecku pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice.

Koncem týdne ještě nasněží, bude dál mrznout

Počasí

Silnice vede chráněnou krajinnou oblastí, a proto se tam nesolí, při větším množství sněhu se uklouzává. Řidiči musí směrem na Hejnice a Raspenavu po hlavní silnici I/13 přes Frýdlant, silničáři ji ošetřují chemicky. Silničáři předpokládají, že bude provoz přes Oldřichovské sedlo omezený nejméně do neděle.

Teploty v Libereckém kraji se ráno pohybují od minus tří do minus sedmi stupňů Celsia.

Většinou je oblačno až zataženo, podle meteorologů by ale mělo přes den přibývat oblačnosti a bude sněžit. Očekávají ale, že v kraji napadne jen do pěti centimetrů sněhu. Mrznout bude dnes po celý den, teploty vystoupají maximálně k nule, na horách může být až minus šest.

Na Ústecku se drží sníh na silnicích hlavně na horách

Silnice v Ústeckém kraji jsou po ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy, hlavně na horách, se drží na některých cestách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Během dne se opět vrátí sněhové přeháňky. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů.

Přes den bude zataženo a na většině území napadne jeden až pět centimetrů sněhu. K večeru budou srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupají k minus třem stupňům až nule, na horách bude minus šest až minus tři stupně.

V jižních Čechách odklízí sníh 180 vozů

Vozovky v Jihočeském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na 180 vozů silničářů odklízí sníh po celém kraji. Podle jejich informací není v dopravě na jihu Čech dnes ráno žádný problém. ČTK to řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich.

„V terénu jsme prakticky od půlnoci, kdy začalo sněžit. Ale silnice by měly být ošetřené buď solí, nebo posypem,“ uvedl Zich. Dodal, že sněží téměř v celém kraji.

Teploty se na jihu Čech drží pod bodem mrazu. Na Šumavě se pohybují kolem minus sedmi stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude dnes celý den zataženo a napadne dva až pět centimetrů sněhu. Teploty se budou stále držet pod nulou. Mrznout bude také o víkendu, v neděli ráno má být až minus 14 stupňů Celsia.

Ve středních Čechách někde nejezdí autobusy

Dopravu ve středních Čechách dnes ztěžuje sněžení, někde nejezdí autobusy. Silničáři nasadili do terénu veškerou techniku, silnice kromě sypačů místy projíždějí i traktory s radlicemi. Na některých silnicích mohou mít potíže i kamiony, vyplynulo z informací cestářů a webu Pražské integrované dopravy.

Podle mluvčí krajské správy a údržby silnic Petry Kučerové sněží od časného rána a vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích po chemickém ošetření leží zbytky rozbředlého sněhu, úseky udržované štěrkem jsou s vrstvou čerstvého sněhu krytou posypem, řekla Kučerová ČTK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sníh komplikuje situaci i v Praze.

Některé oblasti jsou pro autobusy hromadné dopravy zcela neprůjezdné. S komplikacemi musejí počítat například cestující v okolí Klecan, Černošic, Berouna, Votic, Sedlčan, Čechtic či Nového Strašecí.

Cestáři v noci a nad ránem vyslali do terénu 137 sypačů. „Veškerá technika je venku, pomáháme si i traktorovými radlicemi. V současné době nemáme na silnicích druhé a třetí třídy vážnější problémy. Samozřejmě někde může stát nějaký kamion. Dnes ráno jsem viděl třeba u jednoho kamionu na Berounsku obutí, které nemělo se zimním obdobím vůbec nic společného,“ řekl ČTK pracovník dispečinku krajských silničářů.

Na území kraje je zataženo, teploty se pohybují od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia.

Ještě to nekončí. Další sníh, tuhý mráz a přidá se ledovka, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám