Hlavní obsah

Sníh zpomalil dopravu po celé republice, směrem do Prahy jsou hodinové kolony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněžení a nízké teploty komplikují v pondělí ráno automobilovou i železniční dopravu po celé České republice. Na všech příjezdech do Prahy se kvůli sněžení od rána tvoří dlouhé kolony. Řidiči na dálnicích stojí až hodinu. V severních a východních Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku je ráno vyhlášena výstraha před sněhovými jazyky a pokračujícím sněžením.

Sníh v Praze a okolíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

V Praze a ve středních Čechách stojí na dálnicích a silnicích především ve směru do centra metropole kolony, ochromena je však i železniční doprava.

Například vlaky z Nymburka do Prahy zastavila v Čelákovicích závada na vozu a lidé kolem půl osmé čekali na příjezd další soupravy.

Sněžení v Praze pak komplikuje provoz autobusů, desítky spojů od rána nabírají zpoždění. Některé linky jezdí odklonem. Zpoždění mají i tramvaje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Lidé před stojícím vlakem čekají v Čelákovicích na příjezd nové soupravy.

Autobusy a vlaky ve středních Čechách mají zpoždění

Ve středních Čechách by měli být řidiči velmi opatrní. Krajští cestáři vyslali do terénu veškerou techniku, na silnicích místy leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Nejvíc sněhu napadlo na Kladensku, řekla ČTK ráno Kamila Černá z dispečinku krajské správy a údržby silnic.

Průjezdnost silnic na Praze-východ přes obce Mratín, Nová Ves a Zlonín.Video: Aktu.cz

Sněžení výrazně komplikuje hromadnou dopravu. Autobusy jezdí s maximální opatrností na úkor jízdního řádu. Se zpožděním je třeba počítat téměř na všech linkách PID. Výraznější komplikace jsou hlášeny z oblastí Vlašimi, Poděbrad a Kokořínu.

„Silnice jsou ošetřené a sypače se vracejí na základny. Pojedou ale určitě znovu, protože má ještě padat sníh,“ uvedla Černá kolem 7:00.

Na příjezdech do Prahy se kvůli sněhu tvoří kolony, autobusy mají zpoždění

Na všech příjezdech do Prahy se kvůli sněžení od rána tvoří dlouhé kolony. Řidiči se na dálnicích zdrží desítky minut. Nehody hlášeny nejsou, řekl dnes ráno po 08:00 ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Sněžení podle webu dopravního podniku komplikuje také provoz autobusů. Desítky spojů od rána nabírají zpoždění, některé jezdí odklonem.

Zpoždění jsou i na několika tramvajových linkách. Silnice v Praze jsou jinak s opatrností sjízdné. Vozovky jsou většinou mokré, na křížení D1 a pražského okruhu leží sněhová břečka

Řidiči mají problémy 15 až 20 kilometrů před Prahou a to na dálnici od Brna, Plzně, z Hradce Králové a Ústí nad Labem. Kolony na dálnicích před metropolí jsou podle Rýdla důsledkem ranní dopravní špičky a také toho, že řidiči snížili rychlost a jezdí opatrně. Fronty aut většinou pomalu popojíždí.

„Upozorňuji řidiče, že do míst, kde by se provoz úplně zastavil, se nedostanou sypače, a sjízdnost by se výrazně zhoršila,“ řekl mluvčí.

Dopravní podnik k 09:00 řeší potíže u zhruba 80 autobusových linek a u čtyř tramvajových linek. Důvodem je zhoršená sjízdnost a také silný automobilový provoz, uvedl na webu.

Posypové vozy jezdí od nočních hodin. TSK vyslala do ulic první sypače krátce po půlnoci. V současnosti jich je na silnicích 73, dalších 50 menších strojů uklízí vedlejší komunikace a chodníky, řekla dnes ráno mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. ŘSD má na dálnicích před Prahou 12 posypových vozů.

Například kladenské středisko nasadilo do terénu 46 vozů, podle dispečerky tam napadlo kolem šesti centimetrů sněhu.

Další střediska mají středočeští cestáři v Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. I tam měli cestáři v posledních hodinách napilno. „Měli jsme v terénu veškerou techniku, někde sypače jely i dvakrát,“ dodala dispečerka.

V Praze mají zpoždění tramvaje i příměstské autobusy

Silnice v Praze jsou po ranním sněžení s opatrností sjízdné. Vozovky jsou mokré, na vedlejších tazích může ležet sníh. Sypače jezdí od nočních hodin. Na dotaz ČTK to dnes ráno řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sníh v Praze

Tvoří se obvyklé kolony na příjezdech do metropole. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl uvedl, že žádná významná dopravní nehoda není hlášena.

Sněžení v Praze komplikuje provoz autobusů, desítky spojů od rána nabírají zpoždění. Některé linky jezdí odklonem. Zpoždění mají i tramvaje.

Přicházejí ledové dny

Počasí

Kolony na dálnicích před Prahou jsou podle Rýdla důsledkem ranní dopravní špičky a také toho, že řidiči snížili rychlost a jezdí opatrně. „Všechny dálnice kromě D4 hlásí kolonu na příjezdu do Prahy. Upozorňuji řidiče, že do těchto míst se nedostanou sypače a sjízdnost se tak může zhoršovat,“ řekl mluvčí.

TSK vyslala do ulic první sypače krátce po půlnoci. V současnosti jich je na silnicích 73, dalších 50 menších strojů uklízí vedlejší komunikace a chodníky. ŘSD má od noci na dálnicích před Prahou 12 posypových vozů.

V Krušných horách leží ujetá vrstva nového sněhu

V Ústeckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. V Krušných horách leží na cestách ujetá vrstva nového sněhu, místy dál sněží. Silničáři mají v terénu veškerou techniku. Policisté od rána řešili několik dopravních nehod.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Situace na silnicích po nočním sněžení

Sníh je na dálnici D8 v úseku na stoupání k hranici s Německem. Podle dopravního zpravodajství tam hrozí nebezpečí aquaplaningu. Náledí je na silnici I/7 na Chomutovsku u hranic, na stejné silnici na Lounsku je námraza. Na Děčínsku stejně jako v Krušných horách musí řidiči počítat se sněžením.

Policisté vyjížděli zatím k menším nehodám na Chomutovsku, v Ústí nad Labem, Štětí na Litoměřicku a Hřensku na Děčínsku.

Sněžení na Liberecku komplikuje situaci u hranic

V Libereckém kraji sněží, na Liberecku je proto pro kamiony nad šest tun je uzavřená silnice III/2904 přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, kde se nesolí. Řidiči musí směrem na Hejnice a Raspenavu po hlavní silnici I/13 přes Frýdlant, která se ošetřuje chemicky.

Omezení neplatí pro autobusy. Hlavní silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov se navzdory sněžení zatím daří udržet i pro nákladní dopravu průjezdnou, řidiči by ale měli být opatrní, řekl ČTK Petr Správka, ředitel společnosti Silnice LK, která komunikace v kraji udržuje.

V kraji většinou napadlo kolem pěti centimetrů sněhu, i na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu.

Meteorologové upravili výstrahu před sněhem

Domácí

„V horách je minus sedm stupňů Celsia a sůl působí pomaleji, je zima a sněží v celém kraji, řidiči nemohou čekat, že budou silnice černé, to nikdo nedokáže zajistit. Je třeba přizpůsobit jízdu podmínkám,“ řekl Správka. Všechny silnice v Libereckém kraji jsou s opatrností sjízdné, problémy mohou mít kamiony ve stoupáních.

Policie v kraji řeší několik dopravních nehod, všechny se ale obešly bez zranění, většinou to odnesly jen plechy. Teploty v Libereckém kraji se dnes ráno pohybují od minus dvou do minus sedmi stupňů Celsia, na některých místech klesly teploměry až k minus deseti. Je zataženo a sněží a podle meteorologů bude sníh padat po většinu dne, srážky by měly ustávat až k večeru. Teploty se po celý den udrží pod bodem mrazu.

V Krkonoších je vrstva sněhu na silnicích až 10 cm

Na většině území Královéhradeckého kraje od noci sněží. Řidiči musejí být velmi opatrní. Na silnicích zůstává vrstva sněhu.

Na nesolených cestách v Krkonoších může být vrstva sněhu silná až deset centimetrů. Sněžit má i přes den, na horách by mělo být sněžení trvalejší a vydatnější, uvedli dnes silničáři a meteorologové.

V Krkonoších začal platit 1. stupeň lavinového nebezpečí

Horská služba Krkonoše v pondělí poprvé v současné zimní sezoně vyhlásila první, tedy nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Na hřebenech Krkonoš je 30 až 50 cm sněhu.

Za posledních 24 hodin napadlo v Krkonoších osm centimetrů sněhu za působení severozápadního až severního větru.

Více ho je uloženo na závětrných východních až jihozápadních svazích, odtrhových zónách a v lavinových žlabech, uvádí web horské služby. První stupeň v nejvyšších českých horách začal platit minulou zimní sezonu 1. prosince.

„Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Je možnost samovolného uvolnění malých nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno podle horské služby deset pod nulou, zataženo a 37 cm sněhu, z toho osm centimetrů nového.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

V Krkonoších se od víkendu lyžuje denně v největším krkonošském skiareálu Špindlerův Mlýn, ve SkiResortu Černá hora - Pec a v areálu Malá Úpa. Střediska zatím jedou jen z části, tento týden budou nabídku pro lyžaře dál rozšiřovat.

Do denního provozu se v sobotu po podzimní pravidelné odstávce rozjela také kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Lanovka na Sněžku byla dnes ráno v provozu, jezdí z závislosti na počasí, může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

V kraji by dnes mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu, na návětří hor by to mohlo být 15 až 25 centimetrů. „Budou se tvořit sněhové jazyky, na hřebenech hor i závěje,“ uvedli meteorologové. Večer by mělo srážek od jihozápadu ubývat.

Teploty dnes ráno klesly k minus čtyřem až minus sedmi stupňům Celsia, na horách bylo až minus deset stupňů. Přes den mají být minus jeden až minus čtyři, na horách až minus devět stupňů. Vítr by mohl mít na horách rychlost až 70 kilometrů v hodině.

Na silnicích na Pardubicku leží rozbředlý sníh

Na všech silnicích v Pardubickém kraji leží sníh. Většinou je po solení rozbředlý, ve výše položených oblastech a v místech bez chemického posypu tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

Řidiči by měli být opatrní například v Železných horách v okolí Třemošnice a Seče, kde se místy tvoří sněhové jazyky a náledí.

Policie uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem

Domácí

Ujetá sněhová vrstva pokrývá vozovky silnic nižších tříd v oblasti Lanškrouna nebo Ústí nad Orlicí. Na silnici II/312 mezi obcemi Velká Skrovnice a České Libchavy na Orlickostecku se kvůli kluzkému povrchu tvoří kolony vozidel.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, v okolí Litomyšle foukal silný vítr. Na většině území sněžilo nebo byly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus osmi a minus třemi stupni.

Na Plzeňsku jsou všechny silnice sjízdné

Po nočním sněžení, při kterém napadlo několik centimetrů sněhu, jsou ráno všechny silnice i dálnice D5 v Plzeňském kraji se zvýšenou opatrností sjízdné. Jsou většinou mokré po chemickém ošetření, místy je na nich vrstva rozbředlého sněhu, informuje dnes ráno Ředitelství silnic a dálnic.

V části kraje stále sněží, sněhové přeháňky snižují dohlednost na sinicích. Platí to zejména na Tachovsku, na Rokycansku a kolem Plzně. Ve zbytku kraje je převážně zataženo až polojasno se slabým větrem. Teploty klesly k minus pěti až k minus devíti stupňům Celsia.

V jižních Čechách sníh likviduje na 120 sypačů

Na 120 sypačů upravuje vozovky v Jihočeském kraji. Kvůli sněžení jsou dnes silnice prakticky všude sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. ČTK to řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Sváčková.

„Sněží téměř všude, ale intenzivnější přeháňky jsme zaznamenali hlavně na severu kraje. To znamená především na Strakonicku a Táborsku,“ uvedla. Policisté evidují v kraji několik nehod, které souvisejí s počasím.

Silnice jsou po údržbě většinou vlhké. Teploty v regionu se po ránu pohybují v rozmezí od minus šesti do minus osmi stupňů Celsia. Na Šumavě klesly až k minus 11 stupňům Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude přes den zataženo až oblačno. Zejména v severovýchodní polovině kraje se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky.

Na Vysočině se mohou tvořit sněhové jazyky

Silnice na Vysočině jsou dnes po sněhových přeháňkách sjízdné s opatrností. Solené vozovky jsou mokré, místy na nich může být rozbředlý sníh. Na zbývajících je ujetá vrstva sněhu posypaná drtí, řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Teploty byly k ránu pět až osm stupňů pod nulou.

Sypačů jezdilo v noci na dnešek okolo 60, obnovovat posyp silničáři nemuseli jen na Třebíčsku.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zapadaná auta po nočním sněžení

Přes den se podle Českého hydrometeorologického ústavu mohou místy tvořit sněhové jazyky, výstraha platí hlavně pro sever kraje.

Na Vysočině dnes bude zataženo, zpočátku v jižní části i polojasno. Sněžit bude na většině území kraje, na jeho severu může být sněžení trvalejší. Teploty zůstanou pod nulou. Vítr bude mít místy v nárazech rychlost okolo 50 kilometrů v hodině, později večer bude slábnout.

Sníh komplikuje život silničářům i v Jeseníkách

Silnice v Olomouckém kraji, kde v noci na dnešek napadlo několik centimetrů sněhu, pokrývá ráno rozbředlý či ujetý sníh. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

V kraji zatím v souvislosti se sněžením není evidován nárůst počtu dopravních nehod. Na silnici u Zlatých Hor na Jesenicku ráno havaroval sypač. Dohlednost nadále snižují sněhové přeháňky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněžení v noci postupně zasáhlo všech pět okresů Olomouckého kraje. Na Jesenicku a Šumpersku napadlo několik centimetrů sněhu, po chemickém posypu a plužení tam vozovky pokrývá rozbředlý sníh.

Sjízdné jsou zatím všechny hlavní silniční tahy včetně komunikace přes Červenohorské sedlo. Na méně důležitých silnicích je vrstva ujetého sněhu.

V noci sněžilo také na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku. Například na Šternbersku napadly zhruba dva centimetry sněhu. Dálnice v těchto okresech jsou po chemickém posypu zpravidla holé a mokré. Na vlhkých dálničních estakádách ale ráno hrozí námraza. Silnice první, druhé a třetí třídy pokrývá vrstva rozbředlého sněhu.

„Zatím se nám nějaké výraznější sněžení vyhýbá. Sice sněží prakticky všude, nejvíce na Jesenicku, ale není to žádné drama. Jen v okolí Protivanova na Prostějovsku se tvoří sněhové jazyky. Všechno zvládáme. Řidiči však pochopitelně musí být opatrní,“ řekl Novinkám v pondělí ráno dispečer Správy silnic Olomouckého kraje Jan Škrabal.

Sníh uzavřel kamionům silnici na hranice se Slovenskem

Kvůli silnému sněžení uzavřela policie pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem. V Moravskoslezském kraji leží ve vyšších polohách na vozovkách ujetá vrstva sněhu.

Na Bruntálsku a na Opavsku mohou řidiči narazit na sněhové jazyky. Ostatní komunikace v kraji jsou po nočním sněžení s velkou opatrností sjízdné. Vyplývá to z dat, která dnes ráno zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu v neděli poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice–Bílá. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace.

Kalamita na východě Slovenska, Prešov vyhlásil stav nebezpečí

Zahraniční

Na Bruntálsku jsou s opatrností sjízdné všechny komunikace. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, místy se zbytky sněhu. Na silnicích druhé třídy se tvoří sněhové jazyky. Podobná je situace i na Opavsku. Dopravu tam navíc komplikuje i silný vítr. Viditelnost je snížena i sněžením.

Na ostatních místech kraje jsou silnice udržované chemicky většinou mokré, se zbytky sněhu. Na silnicích, kde jejich správci používají inertní posyp, je ujetá vrstva sněhu.

V regionu sněží od sobotního večera. Sníh padal i celou neděli. Hasiči v Moravskoslezském kraji ve spojení s počasím vyjížděli především k většímu množství nebezpečných stromů a k dopravním nehodám. V neděli večer evidovali okolo 50 výjezdů.

Všechny události se obešly bez zranění a bez větších škod. Hasiči zasahovali například u nehody sypače v Pusté Polomi na Opavsku. Vůz sjel ze silnice do příkopu. Těžká technika jej musela dostat zpět na komunikaci.

Na Zlínsku je uježděná vrstva zmrzlého sněhu

Ve Zlínském kraji ráno sněží. Většina silnic zůstává s opatrností sjízdná, mnohde na nich však po chemickém ošetření leží rozbředlý sníh nebo jeho zbytky.

Vozovky nižších tříd, které silničáři sypou kamennou drtí, pokrývá místy uježděná vrstva sněhu. Provoz na některých silnicích komplikuje ledovka nebo námraza. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Na silnici I/69 mezi Lutoninou a Jasennou na Zlínsku je ledovka. Jeden jízdní pruh tam blokuje uvázlé nákladní auto. Nákladní vůz uvázl na stejné silnici pod kopcem Syrákov také nad Liptálem na Vsetínsku, kde je též ledovka.

Před ledovkou varují silničáři i na silnici I/150 mezi Bystřicí pod Hostýnem a Loukovem na Kroměřížsku a také mezi Komárnem na Kroměřížsku a Kunovicemi na Vsetínsku. Na silnici II/493 u Petrůvky na Zlínsku je námraza.

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou zataženo se sněžením, místy foukal slabý vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus šesti do minus tří stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji zataženo, zpočátku na jihu kraje místy oblačno.

Na většině území očekávají meteorologové občasné sněžení, ve východní části regionu trvalejší. Později večer budou srážky ubývat. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi minus čtyřmi a minus jedním stupněm Celsia.

Česko zasype sníh. Napadne až 30 centimetrů, varují meteorologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám