Hlavní obsah

ČSSD vyvolá hlasování o nedůvěře vládě, Hašek chce Nečasovu rezignaci

Právo, Jiří Ovčáček, Petr Kozelka, Michal Mocek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci soc. dem. se na své čtvrteční ranní poradě definitivně rozhodli, že kvůli kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila podají do rukou předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (oba ODS) žádost o hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD poukazuje na to, že v kauze figuruje i premiér Petr Nečas (ODS). Hlasování se uskuteční příští týden v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„My jsme přesvědčeni o tom, že není možné celou věc vyřešit pouze rezignací ministra Drobila, vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas byl o celé kauze informován. Věděl o ní minimálně od poloviny měsíce října a žádným způsobem personálně nezasáhl,“ řekl novinářům po jednání poslanců ČSSD Sobotka.

„My jsme přesvědčeni o tom, že není možné celou věc vyřešit pouze rezignací ministra Drobila, vzhledem k tomu, že předseda vlády Petr Nečas byl o celé kauze informován. Věděl o ní minimálně od poloviny měsíce října a žádným způsobem personálně nezasáhl,“ řekl novinářům po jednání poslanců ČSSD Sobotka.

Za absurdní označil, že se nyní již bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek dvakrát obrátil na Úřad vlády a nikdy mu nebyla podána pomocná ruka. Sobotka kritizoval, že bylo Michálkovi jenom „vynadáno“ Drobilem. „My nemáme vůbec jistotu o tom, že k podobné situaci jako na ministerstvu životního prostředí nedochází i na jiných ministerstvech a úřadech a fondech, kde jsou finanční prostředky,“ sdělil Sobotka.

Mohlo jít i o porušení zákona

Sobotka následně na tiskové konferenci ve Sněmovně potvrdil, že žádost o hlasování o nedůvěře vládě soc. dem. ve čtvrtek podala. Pokud jde o Nečase, stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc vyslovil podezření, zda neporušil trestní zákon tím, že nereagoval na Michálkova upozornění.

Pro mne je absolutně nepřijatelné, aby premiér státu, ať je z jakékoli strany, dva měsíce kryl korupci. Já vyzývám Petra Nečase, aby okamžitě sdělil, jaké konkrétní kroky a úkony podnikl jako předseda vlády od chvíle, kdy disponoval informacemi o prokazatelné korupci.
Michal Hašek

Tejc se přitom postavil na obranu Michálka, míní, že by měl být zařazen do programu na ochranu svědků.

Jakou roli hrál exministr Langer, ptá se ČSSD

Podle lídra ČSSD jsou v kauze i „vážné a temné indicie“ týkající se možného financování ODS. Oranžoví poukazují také na roli exministra vnitra Ivana Langera (ODS) v případu Drobil. „Za vlády Petra Nečase došlo k rozvalu státní správy,“ míní Sobotka.

Podle lídra ČSSD jsou v kauze i „vážné a temné indicie“ týkající se možného financování ODS. Oranžoví poukazují také na roli exministra vnitra Ivana Langera (ODS) v případu Drobil. „Za vlády Petra Nečase došlo k rozvalu státní správy,“ míní Sobotka.

Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Sobotka očekává příští týden. „Očekávám, že paní předsedkyně svolá schůzi na příští týden, tak, abychom o nedůvěře vládě mohli hlasovat ještě před vánočními svátky,“ řekl Sobotka. Návrh ČSSD podporují také komunisté.

Opoziční levice ale nemá dostatek hlasů, aby Nečasovu vládu položila, disponuje pouze 82 mandáty.

Hašek vyzval Nečase k demisi

Jihomoravský hejtman a šéf asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) vyzval ve čtvrtek premiéra Petra Nečase (ODS) k rezignaci.

„Pro mne je absolutně nepřijatelné, aby premiér státu, ať je z jakékoli strany, dva měsíce kryl korupci. Já vyzývám Petra Nečase, aby okamžitě sdělil, jaké konkrétní kroky a úkony podnikl jako předseda vlády od chvíle, kdy disponoval informacemi o prokazatelné korupci. Pokud Petr Nečas neudělal nic, vyzývám ho, aby rezignoval na funkci předsedy vlády," uvedl Hašek.

Předsedkyně Sněmovny Němcová svolala schůzi poslanců k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě na úterý příštího týdne. Tato schůze se uskuteční 20 minut po skončení mimořádného jednání dolní komory ke krizi ve zdravotnictví vyvolané hrozbou hromadných odchodů lékařů, které si také vyžádala ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelky VV Kristýna Kočí, Karolina Peake a Kateřina Klasnová

VV chtějí schůzku koalice, premiér s ní počítá

Vládní Věci veřejné ve čtvrtek vyzvaly premiéra Nečase k urychlenému návratu ze služební cesty v zahraničí. Chtějí, aby co nejdříve došlo k jednání koaličních špiček. Oznámila to předsedkyně poslaneckého klubu Karolina Peake.

"Premiér Petr Nečas je informován o výzvě Věcí veřejných k uskutečnění koaliční schůzky. Vzhledem k tomu, že koaliční partner žádá o schůzku po skončení jednání Evropské rady, mělo by se jednání konat po plánovaném návratu ministerského předsedy, tedy v pátek odpoledne," informoval Právo mluvčí vlády Jan Osúch.

Celou věc podle mluvčího posunula média. „Věci veřejné nechtějí tu schůzku hned,“ zdůraznil Osúch a dodal, že „tam není žádný rozpor“ mezi tím, co chce Nečasův koaliční partner a co udělá premiér sám.

VV se chtějí bavit i o Langerovi

Místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová Právu řekla, že závažnost situace je dána tím, že premiér o korupčním jednání na ministerstvu životního prostředí věděl mnohem déle.

"Podle toho měl konat, což nekonal. A za další znepokojivou věc považuji roli Ivana Langera, který podle pana Michálka hraje roli ve financování ODS a v médiích Langer sám potvrzuje, že má své vlivné lidi na ministerstvech. A o tom bychom se také měli bavit," doplnila s tím, že jako politického dinosaura ho přitom voliči vykroužkovali v květnových volbách do Sněmovny.

Premiér se vrací z Bruselu v pátek, ale podle informací Práva pak odjíždí do Afghánistánu navštívit české vojáky.

Kalousek stojí za Nečasem

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek Právu řekl, že si nemyslí, že by Nečas zůstával v zahraničí déle, než je nezbytné.

„Skandál, který je mediálně frekventován, vnímám výlučně jako vnitrostranickou záležitost ODS. TOP 09 nebude svého koaličního partnera žádnými vyjádřeními tlačit do kouta. Náš úkol v této vládě je stabilizace veřejných rozpočtů a vláda práva. Premiér Nečas má naši plnou důvěru a věříme, že jako předseda ODS situaci zvládne,“ prohlásil Kalousek.

Na dotaz, zda mu zprávy o mimorozpočtovém financování ODS nepřijdou jako problém, odpověděl: „Problém to samozřejmě je, ale je to vnitrostranický problém ODS.“

Nic tak mimořádného to není, vzkázala VV Němcová

První místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová situaci kolem Drobila nevidí tak naléhavě jako VV. „Neděje se nic tak mimořádného, aby premiér musel zkracovat svůj pobyt a letět kvůli tomu do Prahy,“ řekla Právu.

Na námitku, že VV upozorňují na to, že Nečas poté jede na další cestu, dodala: „O tom nic nevím, myslím, že jeho pracovní úkon je vážný a musí ho splnit. To je všechno, co k tomu chci říct.“

Reklama

Související články

Ministr Drobil oznámil rezignaci

Ministr životního prostředí Pavel Drobil oznámil, že premiérovi navrhl rezignaci na svůj post. Se svým záměrem rezignovat seznámil Petra Nečase již v pondělí....

Výběr článků

Načítám