Hlavní obsah

John žádal nezávislé šetření Drobilovy kauzy, soc. dem. se mu vysmáli

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Radek John (VV) ve středu při debatě o kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) ve Sněmovně vyzval občany, aby se nebáli při podezřeních z korupce obracet na policii. Za svá slova však sklidil jen výsměch poslanců ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Nad jeho slovy se sociální demokraté pobavili natolik, že projev přerušil a mírnit je musela předsedající Vlasta Parkanová (TOP 09). Nakonec si ale vysloužil i jejich potlesk.

Sněmovnou ve čtvrtek otřásala Drobilova kauza, která podle opozice zavdala podnět k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, přičemž levicoví poslanci nešetřili kritikou a volali po Drobilově rezignaci. Někteří řečníci vzpomínali také na osobu bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který dosadil do funkce současného prezidenta policie Oldřicha Martinů.

John rozveselil poslance v levé části sálu již zkraje svého vystoupení, které zahájil slovy „poslouchám, co bylo řečeno a je mi opravdu špatně“. „Tady se říká: ‚Všude se krade.‘ Já musím říci, že nechci žít ve státě, kde se všude krade. Nechtěl bych být ve vládě, pokud se všude krade,“ zdůraznil předseda VV s tím, že nejlepší cestou je všechny případy řádně vyšetřit a zabránit krádežím.

Nezávislá policie? K smíchu

Podle něj však má tato kauza i pozitivní stránku věci, a to, že si už lidé „nenechají házet špínu na hlavu“ a ozývají se. „Já vyzývám všechny lidi, kteří jsou svědky jakékoliv korupce, kteří mají jakékoliv podezření, ať se obrátí na policii,“ prohlásil John za smíchu poslanců ČSSD, kteří neskrývali pobavení.

„A pozor, nechte mě to dopovědět,“ žádal John poslance soc. dem., ale ti už bouřili smíchy. Pomohla mu až místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová, která důrazně vyzvala poslance ke klidu.

Co můžeme udělat, je jednání o tom, jak zajistit, aby do policie nikdo neintervenoval. To znamená nezávislý policejní prezident, nezávislý management.

Jakmile se Sněmovna zklidnila, pokračoval John s tím, že jediné, co lze v dané situaci řešit, je situace na policii, kdy se lidé podle něj raději obracejí na novináře, jelikož policii nevěří.

„A jediné, co můžeme udělat, je jednání o tom, jak zajistit, aby do policie nikdo neintervenoval. To znamená nezávislý policejní prezident, nezávislý management nespojený s některými jmény, která tady padají,“ řekl šéf vnitra. Podle něj mají lidé nejprve zkusit policii, a až v případě, že policisté kauzu nevyšetří, mají oslovit novináře. „Ale dejme policii šanci a pojďme garantovat nezávislou policii,“ zdůraznil.

Nakonec si John vysloužil i uznání stran opozice, když se omluvil hasičům a policistům za to, že jim vláda bere peníze a přitom vyplouvají na povrch kauzy svědčící o miliardových ztrátách. Kromě jeho VV mu zatleskali také socialisté a komunisti. „Můj návrh je, že strany se musí koaličně sejít a garantovat, že nebudou zasahovat do policie, a musíme se opravdu domluvit, jak v této zemi vyčistit klima,“ uzavřel John, načež sklidil další aplaus.

První kauza

Vláda čelí od úterý první závažné kauze, která se týká možné korupce. Šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek se údajně ocitl pod tlakem Drobilova poradce Martina Knetiga, který po něm měl chtít, aby manipuloval s výběrovými řízeními, přičemž peníze měly být ve prospěch Drobila potažmo jeho strany ODS. Podobně měl u Michálka lobbovat i jeho náměstek Dušan Fibinger. Michálek si o tom tajně pořizoval nahrávky.

Když mu pak domlouval Drobil, že by měl s jeho poradcem jednat, opáčil Michálek, že jej nutil k protiprávní činnosti a přiznal, že si vše nahrál. Nato mu Drobil řekl, že by měl jít na policii, poté mu ale nabídl pozici ministerského náměstka, pokud materiály zničí. I tuto schůzku si Michálek nahrál. Když se to od reportérů dověděl, zbavil Michálka v úterý funkce a spolu s ním i Knetiga. Odvolání Michálka zdůvodnil tím, že Michálek navzdory jeho přání, aby nepořizoval nahrávky, tak učinil znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám