Hlavní obsah

O korupci věděl Nečas už od října, říká Michálek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas věděl o podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí již v polovině října, řekl Lidovým novinám bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové poslal žádost o schůzku s premiérem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas se dohodli už v pondělí, že ministrova rezignace může proběhnout až po personálních změnách na ministerstvu a schválení rozpočtu.

Článek

Místopředseda ODS Drobil ve středu kvůli kauze rezignoval na post ministra životního prostředí.

„Úřad pana premiéra byl o tom podezření informován již odhadem v polovině října. A to, co mě mrzí, je, že ani ze strany pana premiéra nebyla ochota řešit věc přímo a v podstatě přepinkával řešení na pana Drobila, který tu věc neřešil,“ řekl ve středu LN Michálek.

Místo odpovědi se mu však ozval jen Drobil. „Volal pan ministr, jak si dovoluji oslovovat premiéra a že ta věc má být řešena s ním. Michálek mu podle svých slov svá podezření sdělil.

Já jsem to považoval za provokaci. Píše mi člověk, který je na dost vysokém postu ve státní správě, tak přece ví, co má dělat.
Petr Nečas

„Dostávám e-mailem x takových obecných upozornění. Politická intuice mi říkala, že jeden z důvodů, proč se se mnou ten člověk chtěl setkat, byl, aby si mě nahrál,“ řekl LN Nečas.

„Já jsem to považoval za provokaci. Píše mi člověk, který je na dost vysokém postu ve státní správě, tak přece ví, co má dělat. Musí přece dobře vědět, že to má nahlásit orgánům činným v trestním řízení nebo to řešit se svým nadřízeným,“ dodal Nečas.

Podle Transparency International přitom Michálek postupoval jediným možným způsobem, jakým se lze proti korupčním tlakům bránit.

V kauze jde mimo jiné o stamiliónové částky, které podle Michálka chtěli pro ODS získat lidé ve vedení fondu z údajně nadhodnocené zakázky na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Projekt za několik miliard má být financován z evropských fondů.

Získané prostředky měly podle slov Drobilova poradce Martina Knetiga z nahrávky směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. "Na rovinu. Jsme domluveni s Ivanem Langerem, který má momentálně na starosti pokladnu ODS," říká na nahrávce Knetig. Podle Michálka chtěl Langer vytáhnout peníze i z fondu životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Drobil oznámil rezignaci

Ministr životního prostředí Pavel Drobil oznámil, že premiérovi navrhl rezignaci na svůj post. Se svým záměrem rezignovat seznámil Petra Nečase již v pondělí....

Výběr článků

Načítám