Hlavní obsah

ČSSD neskousla nabídku funkcí ve Sněmovně a začala s obstrukcí

Právo, ČTK, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nově ustavená Sněmovna ještě nezačala ani věcně jednat a už na řadu přišla první obstrukce. Tentokrát se k ní uchýlila ČSSD, když si hned po úvodu středečního jednání vyžádala devadesátiminutovou pauzu. A důvod? Opozici se nelíbí, že budoucí koalice jedná se sociálními demokraty i komunisty z pozice síly 118 hlasů. Týká se to zatím rozdělování funkcí ve sněmovních výborech.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová Sněmovna při středeční schůzi

Článek

„Doposud s námi nikdo nejednal, o pauzu jsme požádali proto, aby k nějaké schůzce mohlo dojít,“ řekl Právu jeden z politiků ČSSD. Ani výsledek schůzky ale nepřinesl pro sociální demokraty očekávaný výsledek.

„Budeme pokračovat zítra,“ řekl šéf poslanecké frakce ČSSD Bohuslav Sobotka. Šéf klubu ODS Petr Tluchoř nechtěl průběh vůbec komentovat.

ČSSD chce víc výborů

Na jednání se zástupci ODS, TOP 09 a VV se politici zatím shodli na tom, že ČSSD získá tři sněmovní výbory. A to hospodářský, pro obranu a bezpečnost a mandátový a imunitní.

Jenže to sociálním demokratům nestačí. Požadují ještě výbor zahraniční nebo pro evropskou integraci, zdravotní nebo sociální a ústavně právní. Jenže tyto výbory chce obsadit svými lidmi trojkoalice.

Do čela hospodářského výboru přitom chce ČSSD postavit někdejšího ministra Milana Urbana, šéfovskou funkci mandátového a imunitního výboru má jistou Jeroným Tejc.

Sociálnědemokratičtí poslanci předminulý týden hlasovali pro koaliční místopředsedkyně komory Vlastu Parkanovou (TOP 09) a Kateřinu Klasnovou (VV).

Spory uvnitř ČSSD vyvolalo předsednictví branně bezpečnostního výboru. Strana by ráda do jeho čela nominovala končícího ministra vnitra Martina Pecinu, ovšem do vedení se dere také Petr Hulínský, který si podle některých svých kolegů dojednává za zády klubu podporu poslanců ODS.

Sněmovna zřídila šest stálých komisí

Poslanci ve středu nicméně zřídili šest stálých komisí a určili, kolik členů bude která komise mít.

Zákonodárci rozhodli, že zřídí komisi pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny, pro rodinu a rovné příležitosti, pro kontrolu činnosti BIS, pro kontrolu použití operativní techniky policie, kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství a pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu. První dvě ze jmenovaných komisí budou mít 15 členů, ostatní sedm.

Členy komisí ve středu poslanci nevolili. Měly by je navrhnout poslanecké kluby do dnešních 18:30 hodin. V komisích by měly být zastoupeny všechny politické strany podle poměrného zastoupení ve sněmovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám