Hlavní obsah

Paroubek chce dohlížet ve Sněmovně na rozpočty

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ČSSD si rozvrhli, do kterých sněmovních výborů zamíří. Bývalý předseda soc. dem. a nyní řadový poslanec Jiří Paroubek je navržen do klíčového rozpočtového a hospodářského výboru dolní komory. O složení výborů rozhodne Sněmovna na své příští schůzi.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Poslanci ČSSD (zleva) David Rath, Lubomír Zaorálek, Jiří Paroubek a Jiří Šlégr na ustavující schůzi Sněmovny.

Článek

Rozvržení, ve kterých výborech jednotliví poslanci soc. dem. zasednou, už je na světě. „Tabulka byla již vytvořena, je to připravené,“ řekl v úterý novinářům poslanec a děčínský soc. dem. Jaroslav Foldyna.

Na dotaz novinářů prozradil, že Paroubek míří do rozpočtového a hospodářského výboru. „Tuším, že jsem si všiml, že v rozpočtovém výboru figuruje jméno Jiřího Paroubka,“ sdělil Foldyna a dodal, že Paroubek by se měl objevit ještě v hospodářském výboru.

Pokud jde o Foldynu, je navržen do sociálního a zahraničního výboru. „Mířím do sociálního výboru s kolegou Škromachem a do výboru zahraničního,“ uvedl. Foldyna se chce v zahraničním výboru věnovat integraci jihovýchodní Evropy.

Parlamentní politické strany musí předložit nominace svých poslanců do jednotlivých výborů nejpozději tento pátek. O složení výborů pak rozhodne Sněmovna v hlasování na své příští schůzi, která začíná ve středu 7. července.

Zda bude i ve vedení výboru, se uvidí

Rozpočtový výbor, kam má nakročeno Paroubek, je klíčovým orgánem Sněmovny. Má významné pravomoci v rámci schvalování státního rozpočtu a státního závěrečného účtu. Projednává také zákony týkající se veřejných financí.

Otázkou je, zda se Paroubkovo jméno objeví ve vedení některého z výborů, kam míří. ČSSD stále čeká, jak dopadnou jednání o ustavení vládní koalice a s tím spojené přerozdělování vysokých postů ve Sněmovně.

Samotný Paroubek ke své budoucnosti uvedl, že na tahu jsou právě jeho kolegové z poslaneckého klubu. „Buď budou chtít využít mých zkušeností z období, které bylo nejúspěšnější ve 132letých dějinách ČSSD, anebo nebudou. Mě to vážně nijak nerozrušuje,“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden. Potvrdil, že by to měla být funkce ve Sněmovně. „Já nikde jinde než ve Sněmovně nejsem, takže asi ano,“ prohlásil.

Paroubkův poslanecký plat ve výši 59 tisíc korun hrubého se v případě, že některý z výborů povede, zvedne na 83 tisíc korun. Jako místopředseda by pobíral mzdu ve výši 71 tisíc korun. K tomu lze také připočítat zatím nedaněné náhrady, které si poslanec může nárokovat až do výše 43 tisíc korun, přičemž neexistuje zákon, podle nějž by měl poslanec náhrady vracet, pokud jich nevyužije. Například úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si díky nim pořídil sedmimiliónový byt. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám