Hlavní obsah

ČSSD chce řešit uznání Kosova ve Sněmovně

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD otevře podle svého stínového ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka téma uznání Kosova ve Sněmovně. Sociálním demokratům vadí, že vláda Mirka Topolánka (ODS) Kosovo uznala, aniž dodržela slib, že bude svůj záměr konzultovat s opozicí. Zaorálek také znovu vyzval kabinet, aby nepodepisoval smlouvu o umístění radaru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Lubomír Zaorálek připomněl, že Sněmovna před časem přijala usnesení, ve kterém vládu vyzvala, aby nespěchala s uznáním Kosova. Na tom podle něj panovala shoda napříč politickým spektrem. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) pak slíbil Zahraničnímu výboru Sněmovny, že jej bude informovat, než k uznání dojde. Navíc byla s vládou uzavřena ústní dohoda o společné strategii postupu v tomto kontroverzním problému.

Topolánkův kabinet ale překvapivě minulý týden ve středu na výjezdním zasedání v Teplicích Kosovo uznal. „Jako kdyby se vláda chtěla právě této debatě vyhnout,“ kritizoval na úterní tiskové konferenci Zaorálek. ČSSD proto téma Kosova vrátí na půdu Sněmovny. A to nejen formou interpelací, plánuje navrhnout na jednání také samostatný bod týkající se této jihosrbské provincie.

„Budeme chtít, aby vláda vysvětlila své jednání, proč nás o tom neinformovala. Chceme slyšet po vládě, proč nedodržela slovo. Budeme se ptát, pro se předstíralo, že se chce jednat,“ řekl k tomu Zaorálek.

Postěžoval si, že někteří ministři z ODS, například Alexandr Vondra, mu sdělil, že mají s uznáním Kosova problém, aby pak náhle v Teplicích tento krok podpořili.

Podle něj je možným řešením situace, že Česko nedokončí formální kroky k uznání Kosova. Tedy, že například nejmenuje do hlavního města provincie Prištiny velvyslance, tento post by měla zastávat Janina Hřebíčková, či neotevře svůj zastupitelský úřad. „Měli bychom hledat cestu, co dál,“ doplnil Zaorálek.

Zaorálek: Nepodepisujte dohodu o radaru

Stínový ministr zahraničí také vyzval vládu, aby zastavila jednání o umístění amerického radaru a odsunula podpis příslušné dohody. „Znovu apeluji na vládu, aby za této nejasné situace dohodu nepodepisovala,“ uvedl s tím, že jednání by se měla v tuto chvíli zastavit.

Poukázal na to, že kabinet několikrát termín podpisu dohody odsunul. "V současné době se pohybujeme někde kolem poloviny července,“ upozornil. Vývoj situace kolem tohoto dokumentu označil za alarmující. Podle Zaorálka je otázkou, zda ještě mají Američané zájem na tom dohodu podepsat. „Kompaktnost administrativy povážlivě slábne. Není ani jasné, kdo nyní na podpis dohody tlačí,“ sdělil.

Míní, že tlak na podpis je nyní výhradně na straně české vlády. V ní ale podle něj panují rozpory, její stanovisko označil za chaotické. Zatímco Vondra hovoří o nutnosti podepsat dohodu co nejdříve, vicepremiér Martin Bursík (SZ) to chce nechat až na nové administrativě. Zaorálek se také domnívá, že se celé vyjednávání dostává do pozice obchodování, například formou radar za podporu Lisabonské smlouvy.

„Vláda prostě není schopna říci důvody, proč tady má stát radarová základna. Místo toho se dostáváme na úroveň trhovců,“ prohlásil. Podle něj by byl nejlepší, vzhledem k situaci, celé vyjednávání vrátit na začátek.

Reklama

Související články

Vláda rozhodla, že uzná Kosovo

Kabinet Mirka Topolánka ve středu na zasedání v Teplicích rozhodl, že naváže diplomatické styky s Kosovem. Tím Česká republika rozhodla o uznání samostatného...

Foldyna: V Kosovu je špatné nebýt Albáncem

„V dnešním Kosovu nezáleží na tom, zda jste Srbem, Čechem či jiným Slovanem, je tam těžké být kýmkoliv, když nejste Albáncem,“ řekl popsal ve čtvrtek Právu...

Výběr článků

Načítám