Hlavní obsah

Pod Michlem nastane změna kurzu politiky ČNB, soudí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenováním Aleše Michla guvernérem ČNB nastane změna kurzu měnové politiky banky v tom smyslu, že již nebude tak ostře vystupovat proti inflaci. Zároveň oslabení koruny, za kterým je právě jmenování Michla, zřejmě vyvolá i debatu ohledně intervencí ČNB ve prospěch silné koruny, vyplývá z vyjádření analytiků.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nový guvernér České národní banky Aleš Michl.

Článek

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval člena bankovní rady Aleše Michla guvernérem České národní banky (ČNB).

Ve funkci od července nahradí Jiřího Rusnoka, kterému končí druhý mandát, a nemůže být znovu jmenován.

Michl kvůli jmenování guvernérem ČNB předčasně ukončil první šestiletý mandát jako člen rady, kterým je od prosince 2018. V ČNB tak bude do roku 2028.

Michl není příznivcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb.

Při jmenování uvedl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny. Do konce června prezident musí určit ještě tři nové členy bankovní rady.

„Jmenováním Aleše Michla guvernérem dojde ke změně měnověpolitického kurzu ČNB, která již pravděpodobně nebude vystupovat zdaleka tak ostře proti inflaci, jako tomu bylo doposud,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Ekonomika

S velkým otazníkem je podle něj červnové zasedání bankovní rady s ohledem na další zvýšení úrokových sazeb.

„Část členů bankovní rady bude možná chtít přistoupit k jejich dalšímu výraznějšímu zvýšení, aby sazby byly na co možná nejvyšší úrovni před červencovým nástupem Michla do funkce,” dodal.

Podobně to vidí i hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš.

„Je pravděpodobné, že úrokové sazby bankovní rada ve 'starém' složení ještě jednou v červnu zvýší tak, aby startovní laťku posunula výše. Po vyšší dubnové inflaci a při pohledu na slabší korunu je přitom pravděpodobnější, že udělá spíše více než méně,” uvedl.

Sazba může vystoupat až na 6,5 procenta

Podle něj tak není vyloučeno, že rada v červnu zvýší úrokové sazby o 0,5 až 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba by tak stoupla na 6,25 nebo 6,50 procenta. To by byla nejvyšší úroveň od roku 1999.

Koruna reaguje na nového guvernéra ČNB, ztratila přes procento

Ekonomika

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky lze vzhledem k oslabování koruny očekávat další debatu ohledně intervencí ČNB ve prospěch silné koruny.

„Lze předpokládat, že jmenování Michla guvernérem doplní prezident Zeman i jmenováním kritiků vysokých sazeb do bankovní rady ČNB. Toto trhy v současné době předpokládají, a proto jsme mohli vidět výrazné oslabení koruny. Trhy mají obavu z tzv. tureckého scénáře, kde argumentace a politika – snižování sazeb v boji proti růstu cen – vedly k vysoké meziroční inflaci 61 procent,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám