Hlavní obsah

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, což je nejvyšší hodnota od října 1999. Centrální banka to ve čtvrtek uvedla na svém webu. Zvýšením hlavní úrokové sazby se banka snaží tlumit inflaci. Růst spotřebitelských cen podpořený válkou na Ukrajině totiž nadále pokračuje.

Článek

Navýšení o 0,75 procentního bodu je vyšší, než očekávala většina analytiků, kteří odhadovali růst o půl procentního bodu.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera je současná situace důsledkem nejistoty plynoucí z války na Ukrajině. Ekonomický vývoj tak má stagflační charakter, což je kombinace stagnace ekonomiky s vysokou inflací.

„Otázkou pro centrální banku tak je, jak nakombinovat utahování měnové politiky, aby plnila svůj mandát, ale na druhou stranu příliš nezchladila reálnou ekonomiku. Ta v současné situaci zažívá řadu dalších nepříznivých šoků v oblasti energetiky či nedostatku materiálů. Vzhledem k dalšímu silnějšímu růstu sazeb tak ČNB evidentně stále považuje za důležitější krotit inflaci než se obávat negativních dopadů vyšších sazeb na reálnou ekonomiku,” zhodnotil Seidler.

K navýšení základní úrokové sazby se bankovní rada ČNB rozhodla už poosmé v řadě. Se zvyšováním začala v červnu loňského roku, sazbu nakonec postupně navýšila hned pětkrát. Letos se zatím jedná o třetí navýšení.

Drahé energie a pohonné hmoty vyhnaly inflaci na 12,7 procenta

Ekonomika

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na 6,75 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů.

Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, zvýšila rovněž o 0,75 procentního bodu na 4,75 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

"Na první pohled se to může zdát jako donkichotský boj s větrnými mlýny, centrální banka zvyšuje úrokové sazby a inflace přesto dále sílí, nicméně vliv přísnější měnové politiky se zatím v inflaci ještě nestačil projevit," upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

"Očekává se, že inflace bude růst i nadále, z toho důvodu není další zvyšování úrokových sazeb nereálné," odhadl pak obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury Tomáš Kudla.

Zdražování hypoték zrychlilo, průměrná sazba je už 5,33 procenta

Finance

Guvernér ČNB Jiří Rusnok ještě dnes odpoledne představí novou makroekonomickou prognózu. Ekonomové očekávají nižší odhad růstu ekonomiky a vyšší odhad inflace.

V únorové prognóze centrální banka očekávala letošní růst ekonomiky o tři procenta a průměrnou inflaci 8,5 procenta.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) inflace v Česku v březnu zrychlila meziroční růst na 12,7 procenta z únorových 11,1 procenta. Analytici očekávají, že růst bude pokračovat i v dalších měsících a inflace může dosáhnout až 15 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám