Hlavní obsah

Článek tří ministrů zahraničí o Izraeli nenarušil česko-izraelské vztahy, věří poslanci

Novinky, ber
Praha

Poslanci věří, že článek tří ministrů zahraničí nenarušil vztahy mezi Českou republikou a Izraelem. V něm současný šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) spolu s bývalými ministry zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) zkritizovali plán Izraele anektovat některé palestinské oblasti.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Tomáš Petříček, Jan Hamáček a Karel Schwarzenberg

Článek

„Jsem přesvědčen, že nevybočil z tradic české politiky ve vztahu ke státu Izrael,“ sdělil k tomu na plénu před poslanci Petříček. Zaorálek zase uvedl, že přátelství stojí mimo jiné na tom, že dokážeme druhému říct, když se nám něco nezdá.

Poslanci tak nakonec ve středu přijali usnesení, ve kterém konstatují, že dopis nenarušil vztahy mezi Českou republikou a státem Izrael.

Zároveň také zákonodárci vyjádřili podporu mezi Českem a Izraelem a vyzvali vládu, aby se zasadila o brzké konání společného jednání s novou vládou blízkovýchodní země.

Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?

Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) se minulý týden dohodl se svým staronovým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, že v pořadí páté společné jednání obou vlád se uskuteční v Praze, jakmile to situace umožní.

Česko vede mezivládní rozhovor s Izraelem od roku 2011, země se v jeho organizování střídají. Zatím naposledy spolu vlády zasedaly v roce 2016 v Jeruzalémě.

Reklama

Výběr článků

Načítám