Hlavní obsah

„Chvilkaři“ selhali. Blažek měl na demonstraci dostat prostor, míní politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Milion chvilek pro demokracii selhal, míní politologové. Podle nich měli dát organizátoři středeční demonstrace prostor mluvit ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), když na protestní akci vůči jeho setrvání ve vládě dorazil. Tím, že prostor mluvit nedostal, mu „chvilkaři“ podle odborníků akorát pomohli.

Pavel Blažek přišel na akci Milionu chvilek za jeho odvoláníVideo: Novinky

 
Článek

„Pavel Blažek měl dostat prostor. Na demonstraci byla komorní atmosféra, a když už tam ministr přišel, vystoupit mohl. A potom v jednotlivých hloučcích s ním mohli ti, kteří nesouhlasili, věci probrat,“ řekl Novinkám politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Stejný názor má i politolog Ladislav Mrklas z Cevro institutu. „Úplně často se nestává, aby se politik, proti kterému se demonstruje, dostavil. Chce to určitou odvahu. Proč nemohl vystoupit? Nechal bych ho se obhájit,“ popsal Novinkám.

Aby se Blažek na středeční demonstraci vyjádřil, dává smysl i politologovi Lubomíru Kopečkovi z Masarykovy univerzity.

Milion chvilek protestoval za odvolání Blažka. Ten se taky stavil, ale vyhnal ho pískot

Domácí

„A to právě ve chvíli, kdy proti někomu demonstruji a chci po něm, aby odstoupil,“ upozornil. Podle Kopečka bylo „zvláštní a netypické“, že organizátoři akce Blažkovi neumožnili promluvit.

„Poškodili si reputaci a Blažkovi pomohli“

Podle Mrklase si svým chováním spolek Milion chvilek pro demokracii „poškodil reputaci“. „Měli ocenit, že ministr na akci přišel. U řady lidí, kteří nejsou nepřátelé Pavla Blažka a nevidí jeho aktivity jako něco špatného, Milion chvilek nezabodoval,“ míní.

Šaradín označil chování organizátorů dokonce za „selhání“.

„Byl to ale také výraz nadřazenosti. Chtěli ukázat, že mají pravdu. Může se ukázat, že to tak je, ale mohlo se to vyjasnit právě i s Pavlem Blažkem, který tam přišel. Nebyla to velká demonstrace jako na Letné s 250 tisíci lidmi, ale sešlo se tam pár desítek občanů, tak to není nic proti ničemu,“ upozornil.

Podle odhadů se ve středu vpodvečer na pražském Klárově sešlo 200 až 300 lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Blažek na akci Milionu chvilek

Chování „chvilkařů“ podle odborníka ministru spravedlnosti akorát pomohlo. „Protože on ukázal, že vůli má a oni mu nedávají prostor,“ zdůraznil Novinkám. „Ostatně i premiér Petr Fiala může říkat, že Blažek to chtěl vysvětlit,“ podotkl.

Podle Mrklase už ale spolek není na výsluní.

„Určité momenty by ho ale mohly vrátit do hry. Například, pokud by se ukázalo, že kolem vlády je hodně kauz a ohrožuje bezpečnost a demokracii, tak v tu chvíli by získal na popularitě a síle. Ve stavu, který teď je, je to ale jen záležitost udržování alespoň nějakého vlivu a hledání témat v době, kdy boj proti oligarchizaci není úplně nejaktuálnější,“ tvrdí.

„Výsměch smyslu demonstrace“

Naopak politolog Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy chování organizátorů za selhání nepovažuje. Novinkám však přiznal, že je z celé akce „rozpačitý“.

„Pavel Blažek si sliboval, že se pokusí zmírnit dopady demonstrace tím, že tam vystoupí a částečně si vydobyde respekt. Že k tomu nedošlo, může znamenat, že organizátoři nestáli o diskusi. Mohli namítnout, že už je vlastně pozdě, že jeho předchozí kroky, jak vysvětloval setkání s Martinem Nejedlým, nepůsobily nejlíp,“ uvažoval.

Kdyby ministr na happeningu vystoupil, tak by to podle něj mohlo znamenat „výsměch smyslu demonstrace“.

„Demonstrace je vyjádření jednoho názoru. Není od toho, aby se tam utkávaly názory různých stran, aby tam byl nějaký debatní kroužek. Debata ano, ale na demonstraci se nečeká, na to jsou jiná fóra,“ vysvětlil s tím, že argumenty ale lze nalézt na obou stranách.

Spolek ke svému kroku na sociální síti X napsal, že „vysvětlení není to, co dlouhodobě požadují“.

„P. Blažek je ve střetu zájmů, na který dlouhodobě upozorňujeme. A on i premiér měli dost času, aby vyvodili důsledky a Blažek ve vládě okamžitě skončil. Schůzka s Nejedlým už byla opravdu jen poslední kapka. U které nebyl důvod, aby ji pan Blažek na naší akci znovu vysvětloval,“ sdělili zástupci Milionu chvilek.

Blažek dorazil ve středu na pražský Klárov ještě před oficiálním zahájením akce. Chtěl vystoupit s projevem, v rámci kterého by hájil setkání s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Nejedlým.

Organizátoři ho ale nenechali vystoupit, a tak poté, co na něho lidé pokřikovali „Hanba, hanba“ nebo „U vlády je ODS, S.O.S.“, odešel. „Dobře, jdu. Na shledanou,“ řekl nakonec a odešel za pískotu přítomných.

Na happening si lidé přinesli deštníky. Drželi také transparenty s hesly jako „Blažek ven“.

Naráželi tak na to, že Blažek se vymlouval, že do restaurace za Nejedlým se schoval před bouřkou. Nakonec tam spolu ale podle Seznam Zpráv měli strávit pět hodin. O čem mluvili, neřekli.

Fiala: Blažek dostal žlutou kartu. Všichni rozumí, co to znamená

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám