Hlavní obsah

Chřipková epidemie se rozbíhá, vlna nákaz RS viry kulminuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republikou momentálně prochází vlna respiračních onemocnění. Oproti minulému týdnu stoupla nemocnost o třetinu a evidováno je 2343 případů na 100 tisíc lidí. Nárůst je patrný ve všech krajích i věkových skupinách a měl by dále pokračovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat,“ uvedl ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

O chřipkové epidemii se dá hovořit prakticky na celém území republiky. Ve srovnání s předchozím týdnem se nemocnost u chřipky zvýšila o 164 procent.

„Výjimkou jsou dva regiony – Praha a Jihočeský kraj. V Praze se aktuálně jedná o zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí, v Jihočeském kraji je pak aktuální situace hraniční,“ konstatovalo ministerstvo.

Pražské nemocnice plní děti s RS viry

Domácí

Vedle chřipky, která je na vzestupu, eviduje Státní zdravotní ústav rovněž cirkulující RS viry a rovněž SARS-COV-2.

„S ohledem na evropská data lze říci, že kulminuje epidemie RS virů,“ uvedl SZÚ k infekci, která se v uplynulých týdnech šířila především mezi dětmi a významnou měrou se podílí na zaplněnosti dětských oddělení.

Chřipka se zatím šíří po celé Evropě, přičemž dominuje virus typu A.

„Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s chřipkou ještě budou zvyšovat, ve shodě s Evropou můžeme očekávat postupný pokles hospitalizací v důsledku infekce virem RS,“ dodal SZÚ.

Číňany kosí koronavirus. Kamera zachytila, jak lékař v nemocnici zkolaboval při příjmu pacientů

Svět

Řada nemocnic již kvůli šíření respiračních chorob omezila či zcela zakázala návštěvy.

Jako možná prevence nákazy se nabízí vyhýbat se větším skupinám osob, dodržovat základní hygienická pravidla, často si mýt ruce, konzumovat vitamíny a v případě příznaků omezit kontakt s rizikovými skupinami, což jsou zejména senioři a lidé trpící chronickými nemocemi.

Pražské nemocnice začínají omezovat návštěvy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám