Hlavní obsah

Chlad. Politolog hodnotí vztah Česka a Slovenska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou nejkomplikovanější za několik posledních let. Po prezidentských volbách na Slovensku by se ale mohly začít normalizovat, míní politolog z olomoucké Univerzity Palackého Pavel Šaradín.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) a slovenský premiér Robert Fico (Směr) při setkání v Praze 24. listopadu loňského roku

Článek

Jak byste v tuto chvíli popsal vztahy mezi Českem a Slovenskem?

Jako nejkomplikovanější minimálně za posledních pět let. Charakterizuje je komplikovanost a chlad. Vyplývá to z odlišného pojetí politiky obou vlád.

V Česku je nyní na návštěvě slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která s českou vládou i prezidentem politicky souzní. Máte dojem, že zde její návštěva tyto komplikované vztahy „žehlí“?

Myslím, že ano. Hodnotová a politická prozápadní orientace je Zuzaně Čaputové bytostně velmi blízká, a to ji pojí s českou vládou.

První duel před prezidentskými volbami: Řešila se Česká republika

Evropa

Jak vnímáte mediální přestřelky mezi slovenským premiérem Robertem Ficem a českým prezidentem Petrem Pavlem?

Nejsou příliš šťastné. Vždy platila tradice, že ani česká, ani slovenská reprezentace se příliš nevměšuje do voleb ve druhé zemi, nekomentuje je a že vlády obou zemí, ať jsou jakékoliv, vědí, že s reprezentací sousední země je třeba vycházet a nezatěžovat občany půtkami. To se změnilo s předsedou ANO Andrejem Babišem, když před slovenskými volbami útočil na stranu Progresivné Slovensko a vyzdvihoval Roberta Fica. Podobné výroky zaznívaly i z druhé části českého politického spektra. Přitom zdrženlivost byla vždy nejlepší.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Politolog Pavel Šaradín

Jak vztahy mezi Českem a Slovenskem dál ovlivní blížící se prezidentské volby na Slovensku? Jejich favoritem je Peter Pellegrini, který má k Ficovi blízko, byl dříve čelným představitelem jeho SMERu.

Blízko k Ficovi sice má, ale on i Ivan Korčok (bývalý slovenský ministr zahraničí, který se podle průzkumů dostane s Pellegrinim do druhého kola – pozn. red) jsou dostatečně zkušení politici a uvědomují si, že napjaté vztahy nejsou v jejich zájmu. Myslím, že ať z nich vyhraje kdokoliv, budou se snažit najít cestu zpátky.

Orbán má pocit, že má v Česku následníky, ale není to tak

Brzy se sejdou ministři zahraničí Visegrádské čtyřky. Očekáváte, že jednání bude podobně napjaté jako nedávné setkání premiérů, které silně poznamenaly předchozí Ficovy výroky o Ukrajině?

Jednání bude určitě vyhrocené. Pozice ministrů zahraničí jednotlivých zemí jsou možná ještě více rozdělené než u premiérů. Pokud dojde při jednání na agendu, která tyto země rozděluje, nepochybně to mezi nimi zajiskří.

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno v projevu prohlásil, že „Slováci se už vzpamatovali a Češi se připravují“. Znamená to, že Orbán čeká, že příští parlamentní volby v Česku vyhraje ANO, které posune směřování země maďarským a slovenským směrem?

V tomto případě je přání otcem myšlenky. Jeho hodnocení se nezakládá na pravdě. On má pocit, že má v Česku následníky, ale není to tak.

Nemyslíte si, že by se Andrej Babiš po vyhraných volbách nepokusil kopírovat Ficovu rétoriku například ve vztahu k pomoci Ukrajině?

Je zde silný předpoklad, že příští vláda bude koaliční. Pokud Babiš vyhraje, záleží na tom, jakého bude mít partnera, a ten ho bude buď radikalizovat, nebo usměrňovat. Hnutí ANO ale nikdy neprojevovalo snahu měnit zahraniční politiku od základu.

Jasné vymezení: Tusk zamířil za Pavlem na Hrad, Fico s Orbánem za Zemanem na jednohubky

Domácí

Reklama

Související témata:
Česko-slovenské vztahy

Výběr článků

Načítám