Hlavní obsah

Chcete brzdit i přidat plyn. Vystrčil se střetl se Schillerovou ohledně veřejných financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přidejte plyn a zároveň brzděte.“ Tak zní podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) požadavky opozice ohledně směřování veřejných financí, kdy na jedné straně apeluje na snižování schodku a zároveň odmítá úspory. Vystrčil se s šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou přel v Partii na televizi Prima také o důchodovou reformu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Zatímco Vystrčil hájil kroky vládní koalice a připomínal masivní nárůst zadlužení státu za doby vlády hnutí ANO, Schillerová nynější kabinet kritizovala například kvůli tomu, že podle všeho nenaplní slib ušetřit desítky miliard na výdajích státu.

„V části Evropy je válka,“ připomněl Vystrčil posun vládních priorit. Schillerová přitom svému diskusnímu partnerovi opakovaně nesouhlasně skákala do řeči a polemizovala s jeho tvrzeními.

„Nasedli jsme do autobusu, který se řítí dolů. Poměrně daleko od nás je zeď, do které můžeme narazit, a my místo toho abychom brzdili a dostali se na vrstevnici, tak tady máme opozici, která říká: ‚Přidejte plyn a zároveň brzděte‘, “ uvedl šéf Senátu.

Zvyšování věku odchodu do důchodu

Debata se vedla rovněž o důchodové reformě, která v souvislosti s výroky některých vládních představitelů o možném zvýšení věku odchodu do důchodu či o změně valorizace penzí momentálně rezonuje ve veřejném prostoru.

Schillerová vládní koalici vyčetla, že o návrzích nediskutuje s opozicí, Vystrčil oponoval, že nejprve je třeba nalézt shodu uvnitř kabinetu.

ANO se však podle něj dohodnout nechce, což dokumentoval na přístupu Schillerové v debatě. „Vám nejde o to, co se stane s těmi lidmi,“ dodal k budoucím důchodcům, kterým hrozí, že za pár desítek let již na důchody nebude. „Vám jde o to, kolik budete mít procent, abyste teď mohli vládnout,“ vmetl Schillerové údajný populismus hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Oba diskutující však připustili, že zvýšení věku odchodu do důchodu pro některé profese, jakkoliv jde o nepopulární krok, je jednou z možností. „Neřekla jsem nepřijatelné,“ zdůraznila Schillerová, která odmítla naopak úvahy o parametrických změnách valorizací.

Naopak podle Vystrčila je i debata o menším zohledňování inflace namístě za předpokladu, že bude zajištěno zachování důstojné výše důchodů.

Do důchodu později. Jurečka už chystá návrh

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám