Hlavní obsah

Chceme od ministerstva lepší informace, zní z krajů

Právo, ČTK, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Asociace krajů se některé regiony potýkají s tím, že očkovací dávky dorazily v jiných termínech, než měly. Hejtmani také tvrdí, že nemají dost informací k centrálnímu rezervačnímu systému či startu informační kampaně.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací látka od společnosti AstraZeneca

Článek

S ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) se dohodli, že mu své připomínky ještě dodají. Blatný videokonferenci označil za konstruktivní.

„Chceme mít jasně daný rámec toho, jak bude fungovat centrální rezervační systém, a budeme jej připomínkovat, aby byl bez problémů funkční. Je nutné mít informace o počtu dávek vakcín pro jednotlivé kraje i o tom, jak stát plánuje postupné proočkování co největšího počtu našich občanů,“ prohlásil šéf asociace Martin Kuba (ODS). Podle něj by také mělo existovat úzké propojení mezi rezervačním systémem a regiony.

„Kraje si musí umět sáhnout do centrálního registru na základě daných kritérií, a to přímo z konkrétního vakcinačního místa. Nevěřím tomu, že jeden centrální registr bude schopen přidělit konkrétní termín bez znalostí toho, jak to reálně v daném místě funguje,“ dodal Kuba.

Senioři a zdravotníci mají být naočkovaní do března, mladí až v létě

Domácí

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) je nutné také motivovat praktické lékaře, aby se do očkování zapojili a také zejména starším pacientům pomohli s rezervací termínu. Podle něj ale mají kraje na připomínkování necelé tři dny a to je podle něj málo. Vláda prý měla strategii představit dříve.

Za zásadní problém nadále považuje nedostatek vakcín. „Jen u nás v kraji máme 17 tisíc lidí starších 80 let. A já mám tady před sebou, že dostaneme příští měsíc 14 tisíc vakcín, a ještě z toho musíme podruhé očkovat ty, kteří budou očkováni tento měsíc poprvé. Takže mi jich moc nezůstane pro lidi, co se budou registrovat v tom systému,“ řekl.

Oceňuje ale, že stát chce vytvořit jednotný registrační systém. „Při představě, že si každý kraj vytvoří nějaký vlastní registrační systém, tak to je předem ztracené,“ dodal Půta. Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) ocenila, že Blatný odpovídal na otázky krajů jasně a srozumitelně.

Očkování v USA je chaotické a pomalé. Potřebujeme zrychlit, říká šéf zdravotnické služby

Koronavirus

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že je zásadní, aby při očkování měl hlavní slovo krajský koordinátor. „Chceme, aby nedocházelo k nežádoucím zásahům vládních politiků do distribuce vakcín,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám