Hlavní obsah

Čeští i světoví politici vyjadřují ruským rodinám soustrast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristický útok je hrůzný čin, ať k němu dojde kdekoliv, shodují se čeští politici. Ruským rodinám obětí pátečního útoku nedaleko Moskvy, při kterém zemřelo nejméně 115 lidí, vyjadřují na sociálních sítích soustrast. Kondolence přicházejí i od světových politiků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Teroristické útoky na civilní obyvatelstvo jsou vždycky stejně odporné. Ať je páchá kdokoli a kdekoli, ničím je nejde ospravedlnit ani omluvit. A pozůstalým jejich obětí patří naše soustrast. Je to tak i dnešního večera,“ prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Soustrast rodinám vyjádřilo i ministerstvo zahraničí na svém oficiálním twitterovém účtu. „Útoky na civilisty jsou neakceptovatelné,“ sdělilo v příspěvku, který sdílel na svých sociálních sítích i premiér Petr Fiala (ODS).

V podobném duchu napsal svůj vzkaz i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Teroristický útok je strašný a hrůzný, ať k němu dojde kdekoliv. Upřímnou soustrast rodinám všech obětí v Moskvě,“ uvedl.

Moskva už má jasno: Teroristé byli napojeni na Ukrajinu, Zacharovová zuří

Evropa

Za neomluvitelný „za všech okolností“ označil teroristický útok na bezbranné civilisty i ministr vnitra Vít Rakušan. „Upřímnou soustrast rodinám a blízkým všech obětí dnešního otřesného násilí v Krasnogorsku,“ napsal.

Útok odsoudil Cameron, Scholz i Macron

Útok na civilisty vyvolal reakce i v zahraničí, informovaly agentury Reuters, AFP a TASS. Rada bezpečnosti OSN jej označila za „odporný a zbabělý“ teroristický čin.

„Členové Rady bezpečnosti zdůraznili, že je třeba pohnat ke zodpovědnosti pachatele, organizátory, finančníky a sponzory těchto zavrženíhodných teroristických činů a postavit je před soud,“ uvedl vrcholný orgán OSN.

Solidaritu s oběťmi, jejich rodinami i „celým ruským lidem“ vyjádřil v prohlášení francouzský prezident Emmanuel Macron.

O nepřijatelné hrůze masakru nevinných civilistů se zmínila také italská premiérka Giorgia Meloniová. Střelbu odsoudil i německý kancléř Olaf Scholz. „V myšlenkách jsme s rodinami obětí a všemi zraněnými,“ uvedl Scholz ve zprávě, kterou zveřejnil na síti X.

Ke kondolencím se připojil i britský ministr zahraničí David Cameron. „Británie co nejdůrazněji odsuzuje smrtící teroristický útok v Krokus City Hall u Moskvy. Vyjadřujeme upřímnou a hlubokou soustrast rodinám tolika obětí. Tak strašlivé násilí nemůže nic ospravedlnit,“ uvedl šéf britské diplomacie.

Čínský prezident Si uvedl, že jeho země je teroristickým útokem otřesena a plně podporuje úsilí Ruska o zajištění bezpečnosti.

Na krvavý masakr reagoval také indický premiér Naréndra Módí, který ho odsoudil jako „ohavný“. „Japonsko útok na civilisty důrazně odsuzuje,“ poznamenalo Tokio. Jižní Korea vyjádřila hlubokou soustrast obětem „strašlivého teroristického útoku“.

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy vzrostl už v sobotu dopoledne na 115. Předchozí bilance dosahovala počtu 93 obětí, další oběti byly podle vyšetřovatelů nalezeny při rozebírání trosek vyhořelé koncertní síně.

K útoku se přihlásil Islámský stát, Rusové zadrželi 11 podezřelých osob. Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) tvrdí, že teroristé byli napojeni na Ukrajinu.

Putin tři dny před masakrem v Moskvě mávl rukou nad varováním Západu

Evropa

Reklama

Související články

Počet obětí v Rusku vzrostl na 133

Vyšetřovací výbor Ruské federace uvedl, že počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy vzrostl na 133. Informuje o tom ruský list RIA...

Výběr článků

Načítám