Hlavní obsah

Čeští policisté už vyšetřují na Ukrajině

Nejen prezident Petr Pavel dorazil tento týden na válkou postiženou Ukrajinu. Podle důvěryhodného zdroje Práva už se zapojili do vyšetřování ruských válečných zločinů také dva čeští policejní experti. Oba odborníci z Kriminalistického ústavu Policie ČR tam budou podle informací redakce pracovat minimálně do prvního červnového týdne.

Foto: Fongus KPR/Tomáš, ČTK

Český prezident Petr Pavel v Buči u místa, kde byly pohřbeny oběti ruské invaze

Článek

Jeden z nich je odborníkem na balistiku, druhý pak na ohledání a dokumentaci místa činu. Podle zdroje Práva odcestovali na Ukrajinu v pondělí 24. dubna.

Už počátkem tohoto měsíce policejní prezidium ústy svého mluvčího Jozefa Bocána potvrdilo, že se oba policisté připravovali na odjezd v Nizozemsku a zamířit na Ukrajinu měli v druhé polovině měsíce. Včera však nechtěl s odkazem na bezpečnost obou expertů komentovat, zda už tam jsou, natož kde přesně válečné zločiny vyšetřují.

Lze však předpokládat, že budou k dispozici mezinárodním týmům, které řeší závažné případy válečných zločinů na místech, kde došlo k významným obětem z řad civilistů zabitých ruskými vojáky, například v ukrajinské Buči.

Myslel jsem, že tohle už nikdy neuvidím, komentoval Pavel ruiny v Borodjance

Domácí

„S ohledem na bezpečnost našich policistů to nebudeme potvrzovat ani vyvracet,“ uvedl pouze Bocán na dotaz Práva, zda už jsou oba policisté na Ukrajině.

Vyšetřovací tým haagského soudu

Tito specialisté z Kriminalistického ústavu by měli být k dispozici vyšetřovacímu týmu patřícímu pod Mezinárodní trestní soud (ICC) v nizozemském Haagu, který válečné zločiny řeší a následně trestá.

„V rámci forenzních mezinárodních týmů na území Ukrajiny budou působit také zástupci Kriminalistického ústavu – specialisté na dokumentaci místa činu a specialisté na balistiku.

Vybraní zástupci patří mezi zkušené experty ústavu s několikaletou praxí ve svém oboru,“ sdělil k tomu už dříve Právu bez dalších podrobností ředitel KÚP Ľuboš Kothaj.

Na Ukrajinu se chystá i mise až 15 českých vojenských policistů, kteří se mají rovněž podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Také oni budou součástí mnohonárodního vyšetřovacího týmu ICC. Nasazeni by mohli být ale i přímo v Haagu, kde mezinárodní trestní tribunál sídlí. Jejich misi už schválily Senát i Sněmovna.

Když chce mluvit, může v Haagu. Británie protestuje proti vystoupení ruské komisařky v Radě bezpečnosti OSN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám