Hlavní obsah

Myslel jsem, že tohle už nikdy neuvidím, komentoval Pavel ruiny v Borodjance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Borodjanka/Ukrajina
Aktualizováno

Prezident Petr Pavel po příjezdu na Ukrajinu zamířil do vybombardované Borodjanky na předměstí Kyjeva. Mezi ruinami obytných domů si povzdechl, že doufal, že „už to nikdy neuvidí takhle zblízka“. Současně uvedl, že je přesvědčený, že ruské útoky na civilní objekty a obyvatelstvo nejsou žádnými chybami, jak se snaží Rusko tvrdit, ale promyšleným plánem. Následně položil květiny v místě nalezeného masového hrobu ve městě Buča. Odpoledne jednal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

Prezident Petr Pavel na UkrajiněVideo: Novinky

 
Článek

(od našeho zpravodaje z Ukrajiny)

„Je to smutný pohled. Myslel jsem si, že už to nikdy neuvidím takhle nablízko. A zvlášť v Evropě,“ řekl Pavel novinářům na místě.

Kromě trosek domů si Pavel prohlédl také zeď s malbou, na níž malý chlapec přepral dospělého muže, od britského streetartového umělce Banksyho. Ukrajinci část poničených domů ponechali, zbylé části Borodjanky, kterou zpočátku války zabrali Rusové při svém tažení na Kyjev, se však již opravují. Fungují zde obchody či škola.

Pavel v návaznosti na dotazy novinářů v Borodjance řekl, že Rusové na civilní cíle útočí naprosto úmyslně a chtějí vyvolat chaos a zlomit vůli Ukrajinců se bránit.

Prezident Pavel přijel na UkrajinuVideo: Novinky

„Chyba navigace, nebo chybné zadání cíle se samozřejmě může stát, ale při tomto počtu to prostě není chyba a nedá se vyvodit nic jiného, než že je to záměr. Je to jednoznačně plán, který je celkem jasný: vyvolat chaos a hrůzu mezi civilním obyvatelstvem a na základě toho vyvolat tlak lidí na vládu k tomu ústupu a narušit vůli se bránit. Vidět takto rozbité civilní cíle a oběti na civilních životech, zvláště dětí, to může zlomit vůli, ale Ukrajince to naštěstí nezlomilo,“ prohlásil Pavel.

Prezident Pavel dorazil na Ukrajinu, navštívil Buču

Domácí

Z Borodjanky se Pavel přesunul do nedaleké Buči, odkud po jejím osvobození vloni v dubnu celý svět šokovaly záběry ruského brutálního počínání a zacházení s místními obyvateli. Podle dřívějšího vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zde během zhruba měsíce, kdy město Rusové drželi, zahynulo více než 1400 lidí včetně 37 dětí. V hromadných hrobech a mučírnách bylo nalezeno přes 175 lidí.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Petr Pavel navštívil v Buči místa, kde byly nalezeny hromadné hroby.

Prezident zde položil květiny na místě nalezeného masového hrobu. Následně si prohlédl v přilehlém pravoslavném kostele vystavené fotografie z nálezů po osvobození města a exhumace těl z hrobu.

„Myslím, že by to pro nás všechny mělo být memento, abychom něco takového už nikdy nedopustili,“ řekl na místě masakru prezident.

Zde také Pavel pohovořil s místním knězem, který mu ukázal na mobilním telefonu záběry po osvobození města a nalezení stovek těl. Od gubernátora kyjevské oblasti prezident obdržel medaili připomínající masakr v Buči. „Cením si statečnosti Ukrajinců při obraně Kyjeva,“ reagoval s povděkem Pavel.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Petr Pavel uctil památku zavražděných lidí v Buči

Dopoledne ještě Pavel společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, s níž na Ukrajinu v pátek přicestoval nočním vlakem za přísných bezpečnostních opatření, položil v Kyjevě věnce. Nejprve tak učinili na Sofijském náměstí u památníků Přísahy české družiny 1914. O pár minut později pak položili další věnce u Zdi památky padlých obránců Ukrajiny.

Po poledni Pavel jednal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Hovořili spolu například o spolupráci na rekonstrukci válkou zničené Ukrajiny.

Pavel například ujistil Zelenského, že bude usilovat o to, aby přístupové rozhovory země do EU začaly již tento rok. Otázka podle něj totiž není „jestli“, ale „kdy“ se Ukrajina stane součástí unie.

Nechtějí se stát členem EU zadarmo nebo jako dar. Mají co nabídnout a členství si plně zaslouží. Svým hrdinstvím dali příklad mnoha zemím,“ uvedl Pavel. Zelenskyj mu prý řekl, že Ukrajina je připravena všechny podmínky splnit a být přínosem.

Schůzku měl Pavel také s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Štefančukem.

Kvůli bezpečnosti je přesný program prezidenta Pavla utajován, média o jednotlivých akcích mohou informovat, až proběhnou. Novinky proto budou další podrobnosti přinášet průběžně.

Sklep hrůzy: Rusové v Buči znásilnili asi 25 žen a dívek, některé jsou těhotné

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám