Hlavní obsah

Letí se, neletí. Čeští hasiči celý den čekali na odlet do Maroka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští hasiči z týmu USAR v neděli čekali na odlet do Maroka, aby v zemi pomohli s následky zemětřesení. Večer už měli stanovené i přibližné časy odletu, pak ale oznámili, že se cesta odkládá a rozhodne se o ní až v pondělí ráno. Na letišti v pražských Kbelích přesto v noci probíhaly přípravy na odlet.

Přípravy na odlet do MarokaVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Ze strany politického vedení země bylo řečeno, že je nutné vyčkat, až ČR obdrží ještě oficiální nótu. Vedení země nyní identifikuje své potřeby,“ uvedli hasiči jen chvíli poté, co oznámili, že večer se do Maroka vydají.

Odlet oznámila už odpoledne ministryně obrany Jana Černochová. Hasiči ovšem řekli, že zatím nikam neletí, protože nemají oficiální žádost Maroka.

Večer sdělili, že přece jen poletí, protože žádost přišla. Dokonce už měli stanovené přibližné časy odletů. Vypraveny měly být dva stroje Casa s technikou a jeden airbus. Kromě techniky je připraveno asi 70 lidí speciálně vycvičených na vyhledávání osob v troskách.

Kolem půl deváté ale na síť X napsali, že odlet se musí pozdržet. Přípravy na něj ale probíhají.

Maroko podle AFP oznámilo, že zatím přijalo nabídky na vyslání záchranných týmů pouze od Španělska, Británie, Kataru a Spojených arabských emirátů.

Přes 2000 mrtvých

Zemětřesení zasáhlo centrální Maroko v pátek večer. Čeští hasiči byli v pohotovosti od soboty. Mají připravenou techniku a materiál, který začnou v nejbližší době nakládat do armádních speciálů. „Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá. Čas odletu nám upřesní Armáda ČR, která zabezpečuje přepravu vojenskými letadly,“ uvedl Hasičský záchranný sbor.

USAR tým budou tvořit hlavně hasiči z Prahy a z Moravskoslezského kraje. Právě moravskoslezští hasiči na síti X uvedli, že do Maroka odletí po půlnoci. Armáda ale tento čas zatím nepotvrdila.

Vyslání týmu už předtím avizovala ministryně obrany Černochová. „Dnes večer odletí tři letecké speciály Armády ČR s tzv. USAR týmem do Maroka zasaženého zemětřesením. Katastrofa, která tuto zemi postihla, má bohužel již tisíce lidských obětí a my od sobotního rána hledáme cesty, jak pomoci. Přeji kolegům z HZS ČR, aby při své misi zachránili co nejvíce lidských životů,“ uvedla šéfka resortu na sociální síti X (dříve Twitter).

Hasiči nejprve reagovali s tím, že o odletu USAR týmu ještě není rozhodnuto, protože oficiální žádost Maroka o pomoc dosud nepřišla.

O pomoci jednali přímo v Maroku

„V tuto chvíli jsou v Maroku dva příslušníci HZS ČR, kteří jsou ve spojení s místními autoritami a zprostředkovávají naši nabízenou pomoc. O případném vyslání těžkého USAR týmu se teprve rozhodne na základě těchto jednání,“ uvedla mluvčí Martina Götzová v prohlášení zaslaném novinářům. Oficiální žádost Maroka o pomoc, která vyslání českého týmu umožnila, přišla několik hodin poté.

Páteční zemětřesení v Maroku si už vyžádalo nejméně 2122 mrtvých, oznámila v neděli agentura Reuters s odvoláním na marockou televizi. Dalších více než 2400 lidí je zraněných, z toho kolem 1400 vážně.

Silné otřesy poškodily budovy ve velkých městech a od Rabatu po Marrákeš vyhnaly zpanikařené lidi do ulic. Největší škody podle úřadů ale nastaly mimo města.

České ministerstvo zahraničních věcí nadále nemá žádné informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli nějací Češi. Podle cestovatelského systému Drozd jich v zemi je 183.

Záběry ukázaly moment, kdy udeřilo zemětřesení v Marrákeši

Svět

Charita vyhlásila sbírku na pomoc lidem po zemětřesení v Maroku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám