Hlavní obsah

Česko: Země, kde vám ukradnou i demonstraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní protest zemědělců zanechal v části z nich hořkou pachuť. Původně zamýšlený apel na vládu kvůli záchraně českého zemědělství si totiž uzmula skupina protivládně zaměřených osobností s napojením na dezinformační scénu. Není to však poprvé, co se na demonstracích přiživili a „ukradli“ si ji pro sebe.

Demonstrant na Malostranském náměstí bouchá do fotoaparátu novináře na vozíčkuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Zemědělci, kteří předčasně ukončili svůj protest, si mohli připadat jako postava uhlobarona Ptáčka, který se v cimrmanovské hře Posel z Liptákova divil, jak někdo může ukrást důl, když je to díra v zemi. Svou demonstraci ale nakonec i oni zhodnotili jako „ukradenou“.

Svolavatelem pondělního shromáždění, na něž se do Prahy sjely stovky farmářů se svými traktory a další zemědělskou technikou, je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR.

Hlavními tvářemi jsou odborář Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Mluvčím protestu je pak třeba kontroverzní bloger Daniel Sterzik s přezdívkou Vidlák, který bývá označován za proruského dezinformátora.

Demonstrace na Malostranském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Největší oborové organizace, jako je třeba Agrární komora ČR, se od formy protestu, kdy bude zablokována Praha, distancovaly s tím, že si nehodlají brát běžné občany jako rukojmí.

Cílem blokády pražské magistrály mělo být upozornění na špatnou situaci českého zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) farmáři předali dopis, v němž vyzývají, aby Česko odstoupilo od Green Dealu.

Následoval přesun části protestujících kolem Úřadu vlády na Malostranské náměstí na ohlášenou demonstraci. Od té se ovšem distancovala část protestujících s tím, že chtěli poklidný protest a ne provolávat protivládní hesla a všem nadávat.

Ukradená demonstrace

Na cestu domů se podle koordinátora z Ústeckého kraje Miloše Malého proto vydalo asi 230 zemědělců se svou technikou.

„Protože se úplně neztotožňujeme s obsahem dnešní stávky, kterou považujeme za ukradenou z našich rukou skupinami, které k nám nepatří, tak jsme se dohodli, že na Malostranské náměstí už nepůjdeme,“ vysvětlil Novinkám na místě Malý distanc od dalšího počínání organizátorů.

Pořádají to podporovatelé Kremlu, nejde jim o zájmy zemědělců, vymezil se Fiala vůči protestu

Domácí

Pro ČT následně dodal, že provolávání protivládních hesel a nadávání všem není to, co skuteční zemědělci chtěli.

„Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ konstatoval zklamaně.

Že má mít pondělní demonstrace se zlepšením podmínek zemědělců málo společného, prohlásil už dříve premiér Petr Fiala (ODS), ale také Výborný. Politici hovořili i o tom, že se organizátoři netají podporou Ruska či je řadili k dezinformační scéně.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrant sahá na fotoaparát muže na invalidním vozíku během demonstrace na pražském Malostranském náměstí

„Musíme se podívat na to, kdo za tím protestem stojí. Nepopírám, že každý má právo protestovat, ale organizátoři pro své politické zájmy využili část zemědělců, kteří mají své starosti. Je třeba se podívat, co tlumočí a jaké mají názory,“ prohlásil v neděli Výborný.

„Zítřejší protest je zneužití zemědělců ze strany některých skupin, které říkají, že je potřeba demontovat demokratické řízení a chtějí svrhnout vládu,“ dodal.

Původní protest zemědělců se zvrhl v politickou frašku

Domácí

Zabrat demonstraci pro sebe

Není to přitom poprvé, co si tatáž skupina lidí pro sebe zabrala protest původně zaměřený na něco jiného.

Na konci listopadu třeba Dufek či Sterzik infiltrovali demonstraci původně školských odborů nespokojených s kroky vlády a podfinancováním sektoru. K protestu se symbolicky přidaly i další oborové svazy. Na Malostranském náměstí se sešly tisíce odborářů.

Tehdy na pódiu vystoupil jak Dufek, tak třeba Sterzik. Od demonstrace následně dal ruce pryč jak šéf ČMKOS Josef Středula, tak samotné školy. „Tito lidé pro mě nejsou akceptovatelní a nikdy nebudou,“ uvedl Středula.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Na Malostranském náměstí proběhlo Shromáždění k informování veřejnosti o zemědělské ekonomice a dopadech takzvané Zelené dohody pro Evropu.

Podle šéfky organizace Učitelská platforma Petry Mazancové svolavatelé tehdy zneužili původní záměr protestu a pozvali na pódium kontroverzní osoby.

Dufek, Jandejsek či Sterzik například vystupovali s kritickými projevy vloni na protivládní demonstraci na Václavském náměstí s názvem Česko proti bídě.

Za tou stojí protivládní neparlamentní hnutí PRO Jindřicha Rajchla. Ten zase naopak přišel podpořit pondělní demonstraci na Malostranské náměstí.

Přitom právě proti jeho účasti na akci se vymezila podstatná část zemědělců, kteří svůj protest ukončili s tím, že s ním nechtějí mít nic společného. Za protestujícími přišli také Tomio Okamura a Radim Fiala z hnutí SPD.

Odbory jsou v sobě kvůli infiltraci demonstrace dezinformační scénou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám