Hlavní obsah

Česko zařadilo na sankční seznam ruského podnikatele Jevtušenka a jeho syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko zařadilo na vnitrostátní sankční seznam ruského podnikatele Vladimira Jevtušenka a jeho syna Felixe Jevtušenka. Schválila to na středečním zasedání vláda. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zahraničí a vyjádření šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) po jednání kabinetu. Jde o druhý zápis na sankční seznam, před dvěma měsíci na něj Česko zařadilo kvůli podpoře ruské invaze na Ukrajinu moskevského patriarchu Kirilla.

Foto: Ntb, Reuters

Jan Lipavský

Článek

Pro dané osoby znamená zařazení na sankční seznam zákaz vstupu do Česka, znemožnění jakýchkoli finančních operací skrze české subjekty nebo zmrazení případného majetku v zemi.

Zařazení na vnitrostátní sankční seznam vládě umožňuje takzvaný Magnitského zákon, který vešel v účinnost v lednu. Česko bude zároveň navrhovat zařazení jmen na sankční seznam Evropské unie.

Lipavský uvedl, že z podkladových materiálů vyplývá, že Jevtušenkovi měli nebo mohou mít nějaké majetky v Česku. Věcí se bude zabývat mimo jiné Finanční analytický úřad (FAÚ), který může majetky zmrazit. „Možná stojí za zmínku, že jejich podnikání v Ruské federaci je součástí vojensko-průmyslového komplexu, má to i vztah k této oblasti,“ poznamenal ministr.

Ke změně vedení v Rusku asi dojde silou, řekl Lipavský

Domácí

Vladimira Jevtušenka označil za předního ruského podnikatele, který společně se synem poskytuje značné zdroje ruské vládě. „V minulosti opakovaně pobýval na území Česka, což nyní rozhodnutím vlády nemůže,“ uvedl Lipavský.

Kabinet Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení předpokládal přijetí takzvaného Magnitského zákona pro lepší vymahatelnost ochrany lidských práv do konce letošního roku. Přípravu předlohy urychlila ruská invaze na Ukrajinu.

Obdobné zákony mají z unijních zemí Francie, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Estonsko. Zákon stanoví podmínky zápisu subjektů na vnitrostátní sankční seznam a postup přípravy návrhů na zařazení subjektů na unijní sankční seznam z českého podnětu.

Česká armáda vyšle další vojáky blíže k hranicím Ruska

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám