Hlavní obsah

Ke změně vedení v Rusku asi dojde silou, řekl Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku začal boj o nástupnictví po Putinovi, vedení se tam pravděpodobně změní silou, jelikož v zemi není demokracie, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) po nedělním zasedání krizového štábu ministerstva v reakci na sobotní pokus o puč v Rusku.

Foto: Ntb, Reuters

Jan Lipavský

Článek

Lipavský dodal, že Česko zatím neplánuje omezovat personál na zastupitelském úřadu v Moskvě. Všichni diplomaté jsou podle něj v pořádku a plní své úkoly.

„V sobotu večer události vypadaly daleko dramatičtěji než dnes, na druhou stranu se všichni shodují, že situace je extrémně volatilní, bezpečnostní prostředí se může kdykoliv zhoršit,“ řekl Lipavský po nedělním zasedání krizového štábu.

Hlavním závěrem štábu, na jehož jednání přizval i zástupce prezidentské kanceláře a ministerstev obrany a vnitra, je to, že se nebude nijak omezovat nynější personál ambasády.

Putinova pozice je mnohem méně pevná, než se zdálo, všímají si světová média

Evropa

„Platí, že všichni diplomaté a zaměstnanci jsou v pořádku a plní své úkoly,“ uvedl. Dodatečná bezpečnostní opatření Česko přijímat nebude.

Černínský palác v současnosti ví o přibližně 60 českých občanech v Rusku, počet zaregistrovaných lidí se po sobotních událostech snížil.

Podle Lipavského zemi pravděpodobně opustili už dříve. „Zůstávají tam lidé, kteří se tak dobrovolně rozhodli a vědí, do čeho jdou,“ míní.

Pokus o puč

Žoldáci Wagnerovy skupiny v noci z pátku na sobotu obsadili jihoruský Rostov na Donu a vydali se na pochod na Moskvu.

Jejich šéf Jevgenij Prigožin požadoval výměnu vojenského vedení ruské armády, které je podle něj nekompetentní ve vedení války na Ukrajině. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za ozbrojenou vzpouru a „bodnutí do zad“.

Pochod ukončil Prigožin přibližně 200 kilometrů před Moskvou poté, co se na tom domluvil s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem.

Na německém táboře vozil děti bagr, skončilo to tragicky. Dva lidé zemřeli

Evropa

Podle dojednané dohody, kterou Lukašenko zprostředkoval, se má Prigožin přesunout do Běloruska. Vyhne se také trestnímu stíhání za vzpouru.

Podle Lipavského sobotní události naznačují, že začal boj o nástupnictví po Putinovi. „V Rusku není demokracie. Vedení se pravděpodobně změní silou, nemůžeme očekávat mnoho klidu,“ konstatoval.

„Zároveň se ukázalo, že Rusko bude nadále představovat hrozbu pro evropskou a českou bezpečnost v dalších letech a desetiletích. Takto s tím pracujeme ve strategických materiálech,“ řekl ministr.

Lipavský už v sobotu uvedl, že Česko situaci v Rusku bedlivě sleduje a vyhodnocuje. Konflikt označil za interní problém Ruska.

„S ohledem na probíhající vojenskou invazi na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, stále platí naše důrazné varování před cestami na území Ruské federace,“ uvedl Lipavský.

Šéf české diplomacie situaci glosoval během soboty také na Twitteru, kde napsal, že jeho letní dovolená na Krymu se přibližuje.

Rusko bude tématem také pondělního pravidelného zasedání ministrů zahraničních věcí zemí EU v Lucemburku, kterého se Lipavský zúčastní.

Zacharovová se vysmívá Lipavskému: Váš pokoj na Krymu je připraven, čekáme

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám