Hlavní obsah

Česko v noci zasáhnou silné bouřky s krupobitím, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Tropické letní počasí vystřídají během nedělní noci bouřky s nebezpečnými doprovodnými jevy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že v noci na pondělí a následně během celého dne může spadnout až 40 mm srážek, které budou doprovázené kroupami a silným větrem. Přívalové deště budou přecházet z Čech na Moravu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Přívalové deště mají do Česka přijít v noci na pondělí.

Článek

"Přes naše území bude postupovat k východu zvlněná studená fronta, která ukončí příliv tropického vzduchu do střední Evropy,“ zdůvodnili meteorologové očekávanou změnu počasí.

Výstraha platí od půlnoci do pondělní 18. hodiny pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj a Vysočinu. Postupně se však přesune i na Moravu. Zde výstraha platí až do 21. hodiny, a to pro kraje Zlínský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský.

ČHMÚ doporučuje:
Pro omezení škod větrem na majetku zabezpečit okna, skleníky, lehčí věci a podobně.

Přívalové deště bude kromě krup doprovázet i silný vítr o rychlosti až 20 metrů za sekundu. "Tyto nebezpečné jevy se neočekávají na rozsáhlejším území, ale jen na malých lokalitách,“ doplnili meteorologové.

Podle nich v důsledku přívalových srážek může dojít ke krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací a podobně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám