Hlavní obsah

Celé Česko se potýká se silným větrem, bez elektřiny jsou tisíce lidí

Kvůli silnému nočnímu větru bylo kolem 08:00 bez elektřiny zhruba 2500 zákazníků firmy ČEZ. Nejvíce poruch měla společnost hlášeno na východě Čech a v Moravskoslezském kraji. ČTK to řekla mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Dalších zhruba 4400 odběratelů bez proudu evidovala k dnešnímu ránu energetická společnost EG.D.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 11.3.2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Skupina ČEZ měla v sobotu ráno 17 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek elektřiny tak bylo asi 2500 odběratelů. To představovalo výrazný pokles oproti noci, kdy kolem 03:00 bylo bez dodávek elektřiny přes 8000 odběrných míst.

Nejvíc odběratelů bez proudu, kolem 900, má ČEZ v Královéhradeckém kraji.

Vyšší stovky výpadků jsou také v Pardubickém kraji a kolem 500 domácností bez elektřiny bylo po ránu v Moravskoslezském kraji. Dohromady kolem 500 míst bez proudu bylo i v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Na odstraňování poruch ČEZ pracuje. Podle Holingerové by dodávky měly být obnoveny ještě dnes. V Ústeckém kraji, kde byla situace nejhorší během noci, už byli připojeni téměř všichni odběratelé, uvedla mluvčí.

Energetická společnost EG.D ze skupiny E.ON evidovala k dnešnímu ránu deset poruch na vysokém napětí. Celkem bylo bez proudu zhruba 4400 odběratelů v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině, uvedl v tiskové zprávě mluvčí firmy Lubomír Budný.

Silný vítr láme stromy i na jihu Moravy

Desítky výjezdů kvůli následkům silného větru mají za sebou hasiči na jihu Moravy a na Vysočině.

Nejčastěji řešili popadané stromy či větvě, z komunikací museli ale odstraňovat i větrem odnesený přístřešek nebo spadlý billboard. Události se podle dosavadních zpráv obešly bez zranění. Několik tisíc odběratelů je také bez elektřiny.

„Od sobotní třetí hodiny evidujeme nárůst počtu událostí v souvislosti se silným větrem. Do 7:45 hodin je jich 25. Nejčastěji zasahujeme na Brněnsku. Především se jedná o stromy na silnicích. Události jsou bez zranění,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že ve Vlkoši na Hodonínsku rovněž hasiči odstraňovali billboard, který spadl na silnici. Ve Starovičkách na Břeclavsku uletěl na komunikaci přístřešek.

Foto: Foto HZS JMK

Hasiči se celou noc potýkali s následky silného větru

Podobná je situace i na Vysočině. Foukat tam začalo už před půlnocí a hasiči se od té doby nezastavili a mají na kontě už desítky výjezdů po celém kraji.

V sobotu ráno zůstávalo kvůli popadaným větvím na vedení přibližně 4400 odběratelů v Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině bez elektrické energie.

„S důsledky silného větru se potýkáme už od nočních hodin. Intenzivně pracujeme na opravách, poruchy vymezujeme a děláme vše pro to, abychom jejich dopady co nejvíce snížili a dodávku energií obnovili co nejdříve,“ řekl Lubomír Budný z energetické společnosti EG.D ze skupiny E.ON.

Vítr zastavil lanovku na Sněžku

Silný vítr v sobotu zastavil oba úseky kabinové lanovky na Sněžku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, uvedli dnes na webu vlekaři. Dnes ráno vítr na Sněžce dosahoval rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu.

Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a mlze nedoporučuje hřebenové túry. V Krkonoších může vítr v nárazech dosahovat rychlosti přes 72 km/h, na hřebenech přes 108 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Ostatní hlavní lanovky ve východních Krkonoších byly v provozu.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metro bylo ráno minus sedm stupňů Celsia, mlha, 130 centimetrů sněhu a vítr dosahoval v nárazu rychlosti kolem 100 km/h, uvedla Horská služba Krkonoše.

Foto: HZS JMK

Hasiči odstraňovali následky silného větru

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na hřebenech Krkonoš je 100 až 160 centimetrů sněhu.

„Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. V některých případech hrozí možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ uvedl v lavinové předpovědi Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Po oteplení a dešti v minulých dnech se na hřebenech prudce ochladilo, čímž vznikla ledová krusta, na kterou napadlo deset centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným severozápadním větrem.

Z návětrných míst je sníh transportován na závětrné svahy severovýchodních až jihozápadních směrů. „Pod krustou je sněhová pokrývka vlhká až mokrá. Mohou se vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu,“ uvedl Dlouhý.

Sněžku znovu zasáhl orkán

Počasí

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Sjezdovkám a obydlím laviny v Krkonoších nehrozí.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince.

Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února.

Třetí stupeň poté na české straně hor platil do 9. února, kdy lavinové riziko kleslo na druhý stupeň. Podruhé stouplo na třetí stupeň 26. února, přičemž kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň 3. března.

Na polské straně hor tehdy třetí stupeň vyhlášen nebyl. Potřetí v této sezoně byl třetí stupeň lavinového nebezpečí vyhlášen v české části hor 9. března, později byl vyhlášen i na polské straně hor.

Na jihu Čech přerušil vítr provoz vlaků

V Jihočeském kraji byl ráno kvůli větru na několika místech přerušený provoz na železnici. Podle webu Českých drah (ČD) vlaky pořád nejezdí v úseku mezi Ražicemi a Táborem a v úseku Rybník - Horní Dvořiště.

Hasiči měli přes 50 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. V Černé v Pošumaví zajišťovali uvolněnou střechu. ČTK to sdělila jejich mluvčí Vendula Matějů po 09:30.

Podle meteorologů může mít dnes vítr na jihu Čech v nárazech rychlost okolo 70 kilometrů v hodině.

Foto: HZS JMK

Hasiči odstraňovali následky silného větru

Stromy začali hasiči odstraňovat hodinu po půlnoci. Nejčastěji vyjížděli na Jindřichohradecku.

Mezi Ražicemi a Táborem najel vlak do spadlého stromu v úseku Vlastec – Červená nad Vltavou, také tam je náhradní autobusová doprava. V úseku Obrataň – Chýnov by mohl být provoz obnoven po 08:00.

Překážka po ránu blokovala trať také mezi Jindřichovým Hradcem a Jarošovem nad Nežárkou, vlaky tam znovu jezdí od 06:30.

Sypače silničářů jezdily v noci na dnešek kvůli sněžení hlavně ve vyšších polohách Českokrumlovska a na Prachaticku. ČTK to řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

V jižních Čechách dnes podle Českého hydrometeorologického ústavu budou sněhové přeháňky na většině území. Nejvyšší denní teploty budou do čtyř stupňů Celsia, na horách zůstanou pod nulou. Vítr by měl odpoledne slábnout.

Česko zasáhne silný vítr, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám