Hlavní obsah

Sněžku znovu zasáhl orkán

Čerstvý severozápadní vítr, který momentálně fouká na většině území, dosáhl v úterý ráno na Sněžce opět rychlosti orkánu. Poštovna na nejvyšší české hoře naměřila krátce před 8. hodinou náraz o rychlosti přes 133 kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru nejezdí ani horní úsek lanovky.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Na hřebenech napadlo za posledních 24 hodin kolem 20 centimetrů sněhu.

Článek

Na vrcholu Sněžky ve výšce 1603 metrů nad mořem byla ráno a dopoledne teplota hluboko pod bodem mrazu kolem -8 °C. V silném větru se pocitová teplota pohybovala kolem -19 °C.

Orkán zasáhl Sněžku, jejíž klima je ve středoevropském regionu jedinečné, již v pondělí. To meteorologové zaznamenali náraz větru o rychlosti přes 141 kilometrů v hodině. Hranice orkánu je podle Beaufortovy stupnice 117,7 kilometru v hodině.

Klima na Sněžce, která ční nad krkonošskými hřebeny, je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí ve zbytku Krkonoš.

Začátek února bude velmi bohatý na srážky. Nasněží i naprší

Počasí

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem s rizikem tvorby sněhových jazyků a závějí platí na většině území.

Na hřebenech Krkonoš je mezi 60 a 100 centimetry sněhu, přičemž za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech 20 centimetrů nového sněhu.

Momentálně platí 2. stupeň lavinového nebezpečí, ale Horská služba očekává ve středu jeho zvýšení na 3. stupeň značící značné nebezpečí uvolnění lavin.

Sněžku zasáhl orkán

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám