Hlavní obsah

Češi věří armádě nejméně za 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra Čechů v armádu již čtvrtý rok po sobě klesá a podle šetření společnosti STEM je na nejnižší úrovni od roku 2008. V lednu ji deklarovalo 62 procent lidí. Výrazně lépe vnímají armádu a její schopnost zajistit bezpečnost země mladí lidé, plyne z průzkumu.

Foto: Novinky

Důvěřujete armádě ČR?

Článek

Nižší než nyní byla důvěra lidí v armádu v únoru roku 2008, kdy dosahovala 57 procent. Na rekordních 78 procentech byla v letech 2014 a 2020.

„Příčin tohoto poklesu může být více a hodláme se jimi blíže zabývat, nicméně už nyní je zřejmé, že se podle všeho nejedná o jednorázový výkyv, ale spíše o trend, jelikož jde o kontinuální pokles již čtvrtý rok po sobě,“ uvedl ke změnám celospolečenského vnímání důvěry v armádu ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák.

Pozitivní zprávou pro vojáky je, že u mladých lidí mezi 18 a 29 lety je důvěryhodnost armády výrazně vyšší a dosahuje 79 procent.

Jak mít větší armádu? Na povinné vojně se politici neshodnou, někteří mluví aspoň o odvodech

Domácí

S členstvím ČR v Severoatlantické alianci souhlasí 70 procent lidí, přičemž i v tomto ohledu jsou mladí lidé výrazně spokojenější. Souhlas deklarovalo 79 procent z nich.

Anketa

Důvěřujete schopnostem Armády ČR, pokud jde o zajištění vnější bezpečnosti země?
Ano
30,4 %
Ne
69,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2915 čtenářů.

S ohledem na mezinárodní situaci věří armádě ohledně zajištění bezpečnosti země 57 procent lidí. Ohrožení bezpečnosti ČR pociťuje za stávající situace 54 procent dotázaných. I v tomto ohledu jsou mladí lidé většími optimisty.

„Je patrné, že obavy Čechů z vnějšího ohrožení výrazně posílil začátek konfliktu na Ukrajině. A zároveň z časových řad plyne, že tyto obavy ani zdaleka neustaly, neboť podíl lidí pociťujících ohrožení, který se po vypuknutí konfliktu výrazně zvýšil, klesl v průběhu loňského roku jen málo a zdaleka se nevrátil na předválečné hodnoty,“ připomněl Mazák.

Průzkum proběhl od 18. do 27. ledna a zapojilo se do něj 1057 respondentů.

Válku nikdo nechce, ale iluze věčného míru skončila, míní Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám