Hlavní obsah

Češi se bojí krize, očekávají zhoršení finanční situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Češi sledují a pociťují současné dění v ekonomice, které je poznamenané globální krizí. Zhruba dvě třetiny lidí se domnívají, že se jejich finanční situace v následujícím roce zhorší. Vyplývá to z průzkumu agentury Stem pro pořad Otázky Václava Moravce České televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Jedna pětina dotazovaných si myslí, že se finanční situace jejich domácnosti velmi zhorší, že se trochu zhorší, si myslí 42 procent lidí. Průzkum rovněž zjistil, že výrazná většina lidí očekává, že finanční krize v příštím roce dolehne závažným způsobem i na Českou republiku. Přesvědčeno je o tom více než 80 procent lidí.

Podle 30 procent lidí zůstane jejich finanční situace stejná a pouze osm procent oslovených předpokládá, že se finanční situace jejich domácnosti zlepší.

Že současný špatný vývoj ve světové ekonomice dopadne i na ČR určitě, si myslí 38 procent dotazovaných, že spíše, si myslí 45 procent lidí. Sedmnáct procent Čechů míní, že ČR problémy celosvětové recese nepocítí.

Problémy budou trvat dva roky

Z průzkumu mimo jiné vyplývá, že téměř polovina Čechů si myslí, že bude trvat více než dva roky, než se Česko s dopady globální krize vypořádá.

Pětina oslovených názor nemá, osm procent dotázaných si myslí, že problémy skončí následující rok, zbylých 25 procent očekává konec do konce roku 2010.

Prosincového průzkumu agentury STEM se zúčastnilo téměř 700 respondentů.

Anketa

Očekáváte, že krize ovlivní rozpočet vaší domácnosti?
Ano, již to pociťuji, bojím se propouštění
56,6 %
Ano, ale nebude to tak dramatické
22,6 %
Ne, mě se krize týkat nebude
9,3 %
Nevím, ale možné je všechno
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20427 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám