Hlavní obsah

Krize dopadla na Česko, nezaměstnanost v listopadu vzrostla

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nezaměstnanost se v Česku v listopadu nepatrně zvýšila na 5,3 procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Bez práce bylo přes 320 tisíc lidí. Ve srovnání s loňskem je to o 21 tisíc lidí méně.

Článek

„Na trhu práce se poprvé výrazně projevily dopady globální recese - počet nově evidovaných uchazečů o zaměstnání na úřadech práce významně vzrostl, meziročně o více než šest tisíc,“ komentoval analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle úřadů práce podporu v nezaměstnanosti dostávalo přes 114 tisíc lidí. Ze statistiky také vyplývá, že volných míst je 111 tisíc.

V říjnu byla nezaměstnanost na 5,2 procentech, přičemž oproti září nepatrně klesla. Úřady práce evidovaly 311 tisíc lidí bez práce.

Okresy s nejvyšší nezaměstnaností (v %):
Most12,1
Karviná11
Děčín10
Bruntál9,9
Okresy s nejnižší nezaměstnaností:
Praha-západ1,7
Praha-východ1,7
Praha2
Mladá Boleslav2,5

Nezaměstnanost pomalu poroste

„Míra nezaměstnanosti poroste i v příštích měsících, v meziročním srovnání však jen pomalým tempem. Meziměsíční nárůsty budou ovšem zejména v prosinci a lednu velké vzhledem k sezónním faktorům,“ dodal Mertlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám