Hlavní obsah

Recese v eurozóně výrazně zasáhla český zahraniční obchod

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Bilance zahraničního obchodu skončila v říjnu schodkem čtyři miliardy korun. To je meziroční zhoršení o 12,1 miliardy korun. Podle pondělních údajů Českého statistického úřadu vývoz klesl meziročně o 10,7 procenta a dovoz o 5,9 procenta.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

„Říjnová bilance zahraničního obchodu představuje velké zklamání. Recese v eurozóně se již promítla i do českých makroekonomických dat,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Na konci září byl zahraniční obchod s přebytkem 10,9 miliardy korun. To bylo meziročně o 2,8 miliardy méně.

Podle statistiků negativní výsledek ovlivnil zejména růst deficitu v obchodě s minerálními palivy o 8,3 miliardy korun a pokles aktiva v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 4,1 miliardy korun. Tento segment totiž patřil dlouhodobě mezi tahouny zahraničního obchodu.

„Pro českou ekonomiku, která je závislá na vývozu strojů a dopravních prostředků, je statistika ukazující na pokles říjnových exportů v této skupině o 14,8 % velmi nepříjemná,“ dodal Vejmělek.

Podle něj pondělní série dat dokazuje, že česká ekonomika je skutečně v recesní fázi hospodářského cyklu.

Reklama

Výběr článků

Načítám