Hlavní obsah

Červíčkův advokát napadá Pecinovo řízení

Právo, Jakub Troníček

Přezkumné řízení, které zahájil ministr vnitra v demisi Martin Pecina se stávajícím policejním prezidentem Martinem Červíčkem o zákonnosti jeho loňského ustanovení do čela sboru, podle obhájce šéfa policie formálně vůbec nezačalo. Nesplňuje prý totiž zákonné předpoklady.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

„Celé to řízení je špatně zahájeno. V příslušném oznámení totiž chybí jakýkoliv důvod, proč by mělo být ustanovení policejního prezidenta do funkce nezákonné,“ řekl Právu Červíčkův obhájce Josef Kopřiva s tím, že podle judikátů Nejvyššího správního soudu je takové odůvodnění nezbytné.

Kopřiva vysvětlil, že Červíček má v řízení sice právo na obhajobu, ale kvůli chybnému zahájení ani neví, proti čemu se má vlastně bránit. „Ministerstvo vnitra už jsme na tuto skutečnost upozornili,“ poznamenal Kopřiva.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policejní prezident Martin Červíček vyzval 3. prosince na briefingu v Praze ministra vnitra, aby dvojvládí v čele policie řešil zákonnými prostředky.

Pecina ve čtvrtek kritiku Červíčkovy obhajoby odmítl s tím, že řízení je podle zákona zahájeno tím, když příslušný služební funkcionář udělá první krok.

„Důvodem zahájení přezkumu je podezření na nezákonnost předmětného rozhodnutí,“ vzkázal Pecina přes svého mluvčího Pavla Nováka. Zároveň dodal, že ode dne zahájení řízení může jeho účastník nahlížet do spisu.

Poradní komise se sejde příští týden

Ministra přitom ve čtvrtek přijal na Hradě prezident republiky Miloš Zeman. Ten obsah jednání nekomentoval, nicméně Pecina potvrdil, že tématem bylo právě aktuální dvojvládí u policie. To vzniklo poté, co Pecina vrátil počátkem prosince do nejvyšší funkce u policie Petra Lessyho.

Zeman už dříve přijal Červíčka a vyjádřil mu plnou podporu. Pecinu vyzval, aby konečné rozhodnutí nechal na svém nástupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Lessy na archivním snímku

„Seznámil jsem pana prezidenta s aktuálním děním ohledně řešení situace, kdy máme v čele policie formálně dva policejní prezidenty. Ujistil jsem pana prezidenta, že pokud budu v této záležitosti rozhodovat já, bude to pouze tak, jak mi ukládá zákon,“ uvedl k setkání Pecina.

Senát ministerské poradní komise, kterou Pecina pro řízení ustanovil, se má v rámci řízení s Červíčkem sejít příští čtvrtek. Ministr už přitom dříve avizoval, že na konci řízení by mělo být Červíčkovo odvolání z funkce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám