Hlavní obsah

Pecina mi na útvar tlačil svého člověka, dosvědčil šéf protikorupční policie

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Za snahou ministra vnitra Martina Peciny o odvolání šéfa protikorupční policie Milana Komárka mohla být podle zjištění Práva snaha o protlačení ministrova člověka do vedení tohoto klíčového útvaru. Komárek totiž předtím odmítl vyslyšet Pecinovo doporučení, aby jako svého náměstka jmenoval Jindřicha Láta, kterého si předtím ministr jako řadového policistu útvaru vytáhl na svůj úřad coby poradce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina

Článek

Právu to ve středu potvrdil sám Komárek s tím, že Pecina mu Láta navrhoval opakovaně na přelomu léta a podzimu. Šéf protikorupční jednotky se tak postavil za policejního prezidenta Martina Červíčka, který dal ve středu do souvislosti Pecinovo rozhodnutí přijmout zpátky jejího předchozího prezidenta Petra Lessyho právě s tlakem na odvolání Komárka.

„Ministr se na některých jednáních za přítomnosti dalších lidí zmínil, že by bylo vhodné, abych s panem Látem spolupracoval na úrovni vedení útvaru,“ řekl Právu Komárek s tím, že tyto výzvy nevyslyšel.

Kritiku odmítl

Komárek také odmítl kritiku práce svého útvaru, kterou Pecina odůvodňoval svůj tlak na Červíčka, aby šéfa elitní jednotky odvolal.

„S panem ministrem jsem se za poslední dobu setkal několikrát a žádné výtky směrem k útvaru jsem od něj neslyšel,“ poznamenal Komárek. Dodal, že právě Pecina mu nedávno předával prestižní Národní cenu kvality jako ocenění útvaru coby excelentní organizaci veřejného sektoru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Milan Komárek

Červíček v emotivním vystoupení před novináři odmítl vyslyšet Pecinovu výzvu k rezignaci s tím, že ministr ho tlačil do personálních změn u klíčových policejních důstojníků. [celá zpráva]

Kromě Milana Komárka v té souvislosti zmínil také šéfy policejních ředitelství v Olomouckém, Zlínském a Jihočeském kraji.

„Ministr má právo říct svůj názor, ale policejní prezident má právo to odmítnout. Žádný ministr nesmí zasahovat do toho, kdo povede jaký policejní útvar,“ řekl tehdy Červíček.

Konkurs na míru

Sám Pecina ve středu nezvedal svůj mobilní telefon, nicméně předtím jakékoliv vydírání Červíčka popřel a doplnil, že na odvolání Komárka tlačil kvůli dlouhodobě špatné situaci u útvaru, který podle něj nepracuje dobře.

O tom, že Pecina tlačí Láta do některé z pozic v nejvyšších patrech policie, se v zákulisí bezpečnostního resortu spekulovalo již delší dobu. Bez zajímavosti není fakt, že Lát na vnitru pracoval na speciálně vytvořeném postu ve služebním poměru, a to ve vysoké desáté platové třídě.

Právě ta odpovídá úrovni ředitelů celostátních útvarů nebo jejich náměstků a Lát by tak při případném přechodu na druhou nejvyšší pozici u protikorupční policie nemusel absolvovat výběrové řízení. Předtím pracoval na útvaru o jednu úroveň níž, tedy v deváté platové třídě.

Z dokumentů, které má Právo k dispozici, přitom vyplývá, že výběrové řízení na lukrativní místo na vnitru bylo vypsáno 7. října letošního roku, přičemž uzávěrka přihlášek byla už o čtyři dny později, tedy 11. října. U podobných pozic je přitom běžné, že lhůta je minimálně čtrnáctidenní.

Požadavky na uchazeče o tuto pozici byly přitom specifikovány tak, že Látovi padly doslova jako ulité, podmínkou byla totiž mimo jiné i praxe v problematice odčerpávání nelegálních výnosů z trestné činnosti nebo v daňové kriminalitě, tedy v oblastech, kterými se Lát na odboru závažné hospodářské trestné činnosti na útvaru zabýval.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám