Hlavní obsah

Černý na protest proti pádu vlády rozebere Entropu

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Bednář, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Entropa, umělecká prezentace českého předsednictví, zmizí z bruselského sídla Rady EU s nástupem nové vlády Jana Fischera. Její autor David Černý tak předčasným stažením skládačky vyjadřuje svůj nesouhlas nejen s úřednickým kabinetem, ale především s nedávným svržením vlády, které podle jeho slov proběhlo v režii prezidenta Václava Klause spolu se sociálními demokraty a komunisty.

Foto: Virginia Mayo, ČTK

Výtvarník David Černý během prezentace svého díla Entropa v Bruselu

Článek

"České předsednictví podle mě skončilo s touto vládou a já se na něm dál podílet nehodlám," vysvětlil ve čtvrtek Černý. Umělci se na kabinetu designovaného premiéra Jana Fischera nelíbí zejména fakt, že by v něm mělo působit několik osob, které byly členy předlistopadové komunistické strany.

"Ale především je to protest proti tomu, jakou ostudu udělal odvoláním vlády v době předsednictví České republice a všem jejím občanům (prezident) Klaus spolu se sociálními demokraty a komunisty," upřesnil Černý.

Přestože měl Černý s odcházející vládou Mirka Topolánka právě kvůli Entropě rozepři a za konečnou podobu díla se jí omlouval, byla to podle něj vláda legitimní, v níž působila "spousta rozumných lidí".

Entropa se začne rozebírat 10. května, tedy den po předpokládaném nástupu Fischerova úřednického kabinetu, ačkoli měla kontroverzní plastika v Bruselu zůstat až do konce českého předsednictví.  

Foto: Reuters

Entropa instalovaná v Bruselu.

Před měsícem se podařilo ČSSD, KSČM s podporou několika původně koaličních poslanců vyslovit vládě premiéra Mirka Topolánka nedůvěru. Topolánek a další představitelé kabinetu pak naznačili, že v pozadí tohoto kroku stál prezident Václav Klaus. To ale Hrad popírá.

Entropa jako vtip i provokace

Entropa se trefuje do stereotypů spojovaných s jednotlivými zeměmi evropské sedmadvacítky. Například ztvárnění Bulharska, které má podobu tureckého záchodu, vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Prahou a Sofií. Česko pak Bulharsku vyhovělo a jeho část plastiky zakrylo. [celá zpráva]

Vládní diplomaté ovšem čelili i dalším stížnostem například ze strany Slováků, jejichž země byla vyobrazena jako uherský salám převázaný maďarskou trikolórou. Slyšet se nechal i i prezident ČR Václav Klaus, který Entropu označil za nepovedenou a nevtipnou. Klausovi se zřejmě nelíbilo, že ČR je zpodobena jako velký displej, na kterém nepřetržitě běžely jeho kontroverzní výroky.

Naopak výtvarný kritik Martin Gayford z agentury Bloomberg o ní prohlásil, že je mnohem zábavnější než většina současného umění a britský list The Times označil Entropu za nádherně košilatý vtip.

Další osud Entropy je nejasný obzvláště poté, co i královéhradecký magistrát, který o ni projevil zájem, od ní dal ruce pryč. Vedení města to zdůvodnilo tím, že nenašlo pro osmitunovou plastiku o rozměru 270 metrů čtverečních interiérové umístění. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám