Hlavní obsah

Černochová: Česko může Ukrajině posílat další vojenskou pomoc, budeme Pavla informovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má stále ve skladech vojenský materiál, který může poslat jako pomoc na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to v neděli řekla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Uvedla to v souvislosti se slovy prezidenta Petra Pavla, který v minulých dnech prohlásil, že Česko pomohlo Ukrajině, jak mohlo, mnoho dalších možností však nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Sněmovny. Na snímku ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

„Pořád ještě jsou v našich skladech věci, které už zaručeně nikdy užití v naší armádě mít nebudou,“ řekla v ČT ministryně.

V příštích dnech se kvůli tomu Černochová a náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka sejdou s prezidentem. „Budeme ho informovat o těch seznamech, které máme my, aby měl přesný přehled o tom, co ještě můžeme na Ukrajinu poslat, pokud o to Ukrajina bude mít zájem,“ nastínila Černochová.

Prezident Pavel minulý týden v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung řekl, že Česká republika pomohla zbrojními dodávkami Ukrajině, jak mohla, ale mnoho dalších možností již nemá.

Pavel: Česko už mnoho možností ke zbrojní pomoci Ukrajině nemá

Válka na Ukrajině

Jisté možnosti vidí prezident ještě v protivzdušné obraně a munici, pro kterou má Česko výrobní kapacity.

Bývalý ministr obrany a nynější předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) vyjádřil v diskusním pořadu obavy, zda se Česku podaří po odeslání materiálu na Ukrajinu doplnit zásoby.

„Nic z toho, co posíláme na Ukrajinu, nechybí v našich zásobách tak, aby to ohrozilo naši obranyschopnost,“ reagovala Černochová.

Pětibojař Svoboda na koberečku u Černochové viděl fotky mrtvých ukrajinských sportovců. Pojede na výcvik na Libavou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám