Hlavní obsah

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil premiér Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil v úterý na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který navrhuje pro příští rok nárůst regulované části ceny elektřiny pro domácnosti až o 71 procent.

Záznam: TK k cenám energiíVideo: ČTK

 
Článek

„Ceny energií v žádném případě nebudou růst o desítky procent. Protože cena silové elektřiny klesá, tak budou lidé platit převážně stejně jako letos nebo v průměru maximálně o jednotky procent více. Žádné drastické navýšení o desítky procent nehrozí,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Reagoval tak na to, že od příštího roku by podle rozhodnutí vlády měly domácnosti a firmy opět platit poplatky za obnovitelné zdroje energie jako před loňským říjnem. Letos je plně hradil stát. To ale podle kabinetu v době příznivějších cen energií už není nutné.

Podle úterního návrhu ERÚ by elektřina ale domácnostem mohla od příštího roku zdražit citelně. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) by mohla vzrůst o více než 1400 korun s DPH.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

O návrhu nyní bude ERÚ jednat s oborovými svazy, do konce listopadu tak může ještě projít úpravami. Pokud návrh ERÚ ale už neprojde žádnými změnami, tak domácnost s průměrnou spotřebou 3 MWh si ročně připlatí přes 4200 korun.

Podle Fialy ale návrh „v žádném případě“ neznamená, že by ceny energií rostly o desítky procent. „Každý, kdo říká něco jiného, lže a šíří paniku,“ zdůraznil. Zároveň připustil úpravy návrhu.

Síkela: Plyn zlevní o dvacet procent

Podobně v úterý mluvil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Návrh mě nepřekvapil, protože jednotlivé kalkulace jsem dostával v průběhu celého roku. Hlavním důvodem navýšení regulovaných částí jsou nárůsty cen na světových trzích oproti minulému období, ale hlavně skutečnost, že v tomto roce stát převzal náklady na regulované ceny,“ uvedl na brífinku.

„Co mě ale překvapilo, tak jsou hysterické interpretace toho návrhu. Jak už bylo uvedeno, zvýšení bude v jednotkách procent, co se týká elektřiny, mluvíme o domácnostech,“ upozornil ministr.

U plynu podle něj bude situace ještě „daleko příznivější“. „Počítáme se snížením cen o dvacet procent a možná ještě více oproti letošnímu roku,“ sliboval Síkela.

Cena elektřiny je tvořena dvěma částmi - regulovanou a neregulovanou. Regulovanou část stanoví ERÚ a její výše je platná vždy celý kalendářní rok. Neregulovanou část stanovují jednotliví dodavatelé a mohou ji během roku měnit.

Většina domácností si za elektřinu od příštího roku připlatí, některé firmy výrazně více, varuje komora

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám