Hlavní obsah

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Elektřina by domácnostem mohla od příštího roku citelně zdražit. Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje pro příští rok nárůst regulované části ceny elektřiny pro domácnosti o 71 procent. Cena za jednu megawatthodinu (MWh) by tak vzrostla o více než 1400 Kč s DPH, zjistily Novinky. U plynu by zvýšení regulované části ceny mělo být nižší. O návrhu nyní bude ERÚ jednat s oborovými svazy, do konce listopadu tak může ještě projít úpravami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Energetický regulační úřad, logo

Článek

Pokud návrh ERÚ už neprojde žádnými změnami, tak domácnost s průměrnou spotřebou 3 MWh si ročně připlatí přes 4200 Kč.

Cena elektřiny je tvořena dvěma částmi - regulovanou a neregulovanou. Regulovanou část stanoví Energetický regulační úřad (ERÚ) a její výše je platná vždy celý kalendářní rok. Neregulovanou část stanovují jednotliví dodavatelé a mohou ji během roku měnit.

Regulovanou složku ceny tvoří několik dílčích poplatků. Například platba za systémové služby se více než zdvojnásobí z aktuálních 137 Kč/MWh na 313 Kč/MWh s DPH.

Elektřina z Temelína by domácnostem vystačila na 19 let

Domácí

Platba za obnovitelné zdroje energie (OZE), od které byli letos odběratelé kvůli vysokým cenám energií osvobozeni, se vrátí zpátky na 600 Kč/MWh s DPH.

Celkově regulovaná část ceny elektřiny zdraží v průměru z 1984 Kč na 3393 Kč/MWh s DPH. Zatímco letos je podíl regulované složky ceny na celkové ceně elektřiny 23,3 procenta, tak příští rok by to mohlo být 40 procent.

U plynu se zdražení projeví výrazně méně. V celkové platbě tvoří cena komodity, tedy neregulované části ceny, asi 80 procent, zbylých 20 procent tvoří regulovaná část. Ta domácnostem od ledna zdraží přibližně o 39 procent. Nižší nárůst je dán zejména tím, že u plynu se neplatí podpora na OZE.

Odběratelé si musí zvykat na novou epochu

„Návrhy cenových rozhodnutí ERÚ ruší mnoho subvencí a velmi hrubě řečeno připravují odběratelský sektor na novou epochu – epochu dekarbonizované energetiky. S tou budou spojeny vyšší náklady, než bylo zvykem v letech před krizí, která dočasně překryla vliv dekarbonizace. Rozsah návrhů cenových rozhodnutí ERÚ (více než 90 stran) prozatím brání jejich detailnímu srovnání. Už teď ale můžeme říci, že budou odběrateli přijaty velmi negativně,“ okomentoval pro Novinky návrh ERÚ Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno.

EGÚ Brno očekává nad návrhy ERÚ konflikt a vyjednávání oborových svazů s vládou a regulátorem. Výtek k návrhu se nabízí hned několik, podotkl Macenauer.

Návrh nových cen ze strany ERÚ může podle něj v konečném důsledku „výrazně narušit, až znemožnit konkurenceschopnost českého energeticky náročného průmyslu ve srovnání se zeměmi, které na úkor veřejných rozpočtů dále a výrazně subvencují energetiku, čímž katarzi neudržitelnosti příliš rychlé dekarbonizace oddalují“.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) začátkem října v diskuzním pořadu ČT řekl, že pro příští rok očekává zdražení celkové ceny elektřiny maximálně do deseti procent. Případné zdražení by podle něj souviselo s opětovným převedením poplatku za obnovitelné zdroje na domácnosti a firmy.

Podobně se vyjádřil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který během víkendu na CNN Prima NEWS řekl, že v příštím roce neočekává výrazné zdražení elektřiny. „Svou roli samozřejmě sehraje také ERÚ, který do konce listopadu zveřejní výměr regulované složky elektřiny. Myslím ale, že se v průměru ceny u nízkého napětí elektřiny nijak rapidně nezvýší, spíše zůstanou stejné,“ prohlásil.

Elektřina od příštího roku možná zdraží, připustil Síkela

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám