Hlavní obsah

Celostátní zákazy jsou hloupé, zlobí se Foldyna

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD nebude v žádné celostátní koalici spolupracovat s SPD, shodl se jednomyslně minulou sobotu ústřední výkonný výbor strany, zatímco byl jeho člen a poslanec Jaroslav Foldyna pryč. Sám by pro to nikdy ruku nezvedl, řekl poté Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Foldyna je v Ústeckém kraji náměstkem pro komunikaci s vládou, v radě sedí s komunisty i členem koalice SPD-SPO. Krajské či obecní koalice s okamurovci si soc. dem. nezakazuje.

„Vzpomenete si, že by si nějaká jiná politická strana pořád zakazovala s někým spolupracovat? Já o tom nevím. Myslím si, že zákazy spolupráce, včetně bohumínského usnesení, jsou nešťastné, až hloupé. Je to obezlička v politice. Nechápu, proč to přijímáme,“ řekl Foldyna.

Dodal, že by pro to nehlasoval. „Politické strany mají spolupracovat a hlasovat společně v oblastech, které jsou pro jejich voliče důležité. Jestli nemáme jiný program, čím zaujmout veřejnost, tak budeme vykřikovat takové věci. Je to svazácké,“ míní.

Obává se, že někdo by si mohl vysvětlovat usnesení všelijak, a nakonec by mohlo poslancům za ČSSD bránit společně s SPD hlasovat i o zákonech.

ČSSD je trapná, vzkázal Okamura

„Jestli chce SPD vystoupit z EU, tak o tom samozřejmě hlasovat s nimi nebudu. Jestli si někdo z SPD myslí, že kolem koncentráků nebyl plot, tak je to jeho blbost. Ale přece můžeme společně hlasovat o tom, že chceme splavnit Labe nebo že chceme přidat učitelům,“ dodal Foldyna.

Reakce SPD na sobotní usnesení soc. dem. na sebe nenechala dlouho čekat: „Hnutí SPD považuje deklaraci ČSSD o odmítnutí spolupráce s SPD za pokračování nenávistné kampaně ČSSD proti SPD. Dnes platí, že ČSSD je 7% neúspěšná a 100% trapná politická strana,“ vzkázal předseda Tomio Okamura. [celá zpráva]

Tvrdým kritikem SPD uvnitř soc. dem. je předseda Jan Hamáček. Ten také při jednání s ANO o vládě navrhl, aby byli poslanci SPD odvoláni z vedoucích pozic ve Sněmovně. Představitelé hnutí ANO s tím však nesouhlasí.

Reklama

Související články

Ropákem roku je Foldyna

Ekologickou anticenu Ropák za rok 2017 získal náměstek hejtmana Ústeckého kraje, poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. V kategorii Zelená perla,...

Výběr článků

Načítám