Hlavní obsah

Čapí hnízdo byl od začátku podvod, tvrdí server. Babiš to popírá

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo, která patří do svěřenského fondu spravujícího majetek ministra financí Andreje Babiše (ANO), neměla být vůbec udělena a šlo o podvod, tvrdí server Neovlivní.cz. Ten v pondělí přišel s informací, že žádost o dotaci obsahovala nepravdivé údaje. Babiš to razantně odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na tiskové konferenci

Článek

Proti padesátimiliónové dotaci se podle serveru postavili experti, které najal Středočeský kraj, jenž peníze na Čapí hnízdo přiklepl. Projekt podle nich nebyl životaschopný, vyplývá z dokumentů, které má prý k dispozici i policie.

Další dokumenty údajně dokazují, že žádost o dotaci obsahovala nepravdivé údaje. Konkrétně mělo jít o dobu splácení bankovního úvěru na financování projektu.

„Bez upravení údajů by ekonomická udržitelnost farmy nevycházela už na první pohled. Už samotné uvedení nepravdivé doby splácení je přitom podle unijních i českých regulí důvodem, aby taková žádost o dotaci byla okamžitě zamítnuta. Stejně jako pochybnosti o ekonomické rentabilitě,“ podotkl server.

Nemám k tomu co říct. Určitě nešlo o podvod
Andrej Babiš (ANO), ministr financí<br/>

Babiš nařčení z podvodu ohledně Čapího hnízda dlouhodobě odmítá a podobně se vyjádřil i v pondělí po tiskové konferenci na ministerstvu financí.

„Určitě jsem nic neuváděl. Máme tady bývalou zhrzenou novinářku z Mafry (Babiš měl zřejmě na mysli někdejší šéfredaktorku MF Dnes a současnou šéfredaktorkou serveru Neovlivní.cz Sabinu Slonkovou, pozn. red.), která šíří bludy a lži. Nemám k tomu co říct,“ řekl Babiš.

Informace o tom, jak probíhá policejní vyšetřování, prý ministr nemá. „Určitě nešlo o podvod,“ zdůraznil.

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá policie, která by měla mít jasno do konce března. Farmu kvůli podezření na možný padesátimiliónový podvod prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Kauzu loni řešila Sněmovna

Čapí hnízdo patřilo do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který dnes spadá pod Babišův svěřenský fond. Farma poté změnila formu vlastnictví, přičemž nebylo možné dohledat její majitele.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, která byla určena pro malé a střední podnikatele a na kterou by gigant Agrofert podle všeho neměl nárok. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila do Agrofertu.

Babiš vloni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny k Čapímu hnízdu ohlásil, že v době udělení dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám