Hlavní obsah

Čachry s byty v Brně jely jako promazaný stroj

Dobře organizovaná skupina využívající svých kontaktů mezi úředníky, realitními makléři i zájemci o obecní byty. Tak popsali policisté činnost osmi lidí, kteří měli manipulovat přidělování bytů na radnici Brno-střed. Základ skupiny tvořil předseda bytové komise a vlivný člen ODS Otakar Bradáč a jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka, jak plyne z usnesení o zahájení trestního stíhání, které má Právo k dispozici.

Foto: PRÁVO - Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bradáč je na vrcholu struktury a skutečným řídícím článkem organizované zločinecké skupiny, kdy činnost této skupiny podnítil, řídil a dával pokyny jednotlivým členům jak osobně, tak telefonicky, tyto osoby instruoval a plánovitě koordinoval jejich činnosti tak, aby na sebe navazovaly, za účelem získání profitu pro jednotlivé členy skupiny,“ stojí v usnesení.

Bytová mafie?

„Bradáč si byl vědom, že Červinka vyhledává zájemce o přidělení nemovitostí z majetku města Brna do nájmu za úplatek a dle jeho pokynů zajišťuje účelovou tvorbu listin, které měly obsahovat nepravdivé informace, které bylo možno na zasedáních komisí prezentovat jako důvody hodné zvláštního zřetele,“ zmapovali mechanismus fungování detektivové.

„Tímto způsobem Bradáč mohl na zasedáních komisí, ve kterých byl předsedou, přesvědčit ostatní členy komisí a předkládat návrhy na přidělení požadovaných nemovitostí do nájmu preferovaným zájemcům,“ uvedli policisté. Bradáč byl kromě bytové předsedou i komise majetkové a dislokační.

Zájemce o „výhodné“ získání městských bytů měli získávat různí zprostředkovatelé, podle detektivů obvinění Jiří Povolný, Marek Horváth a Ludvik Kraus. Mezi obviněnými jsou i Červinkovy asistentky Eva Vágnerová a Kateřina Pospíšilová. Posledním členem je podle usnesení technik správy nemovitostí Radim Suchánek.

Na stopu se skupině detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu dostali při prověřování výpovědi Pavla Hubálka, muže obviněného v jiném případu taktéž kvůli podvodům s městskými byty. Ten poté, co skončil před několika lety ve vazbě, začal tvrdit, že v Brně funguje bytová mafie napojená na špičky místní ODS.

Obviněný brněnský politik ODS přišel o místo předsedy bytové komise

Krimi

Zatímco Hubálkem popisované údajné čachry spadají do začátku minulé dekády, obviněná skupina řádila na radnici později, zatím zdokumentované skutky spadají do období po roce 2020.

„Červinka má nadstandardní kontakt s Otou Bradáčem. Bradáč pro Červinku zařizuje z pozice předsedy bytové komise přidělování bytů a nebytových prostor nastrčeným lidem – žadatelům. Bradáč byl také předsedou dislokační komise, která má na starost přidělování nebytových prostor,“ vypověděl k těmto obviněným Hubálek.

Žije, když vidí peníze

Zájemci o byt museli podle usnesení složit příslušný úplatek. „Bylo zjištěno, že ve většině případů si úplatky přebíral osobně Červinka ve své kanceláři, obvykle si ponechal jednu třetinu z vybrané částky a zbývající dvě třetiny předával Bradáčovi na osobních schůzkách,“ zjistili policisté.

Podle detektivů si Bradáč vkládal v desítkách případů hotovost na svůj účet přes bankomat, přičemž takto si vylepšil konto o více než dva miliony korun. Další peníze pak měly plynout mezi jejich firmami.

Právě peníze byly nepřekvapivě hlavním smyslem celého jednání. Detektivové zachytili při odposleších např. Bradáčovo mudrování nad svým životem.

„To, že Bradáč svou činnost vykonává pouze za účelem získání úplatků, dokresluje jeho telefonní hovor s jedním z prostředníků, kdy tento se ptá Bradáče, zda žije, a Bradáč mu odpovídá, že nežije již dlouhodobě a žije jenom, když před sebou vidí peníze. Potom ožívá, jinak je v takovém zimním spánku, ale jakmile ho posype padesátikorunami nebo mu dá očuchat pětistovku, tak ožívá,“ přepsali policisté.

Brno by mělo do pátku znát radniční koalici

Volby

Další odposlech ukazuje hovor mezi Červinkou a Vágnerovou. „Ptá se, kam schovala peníze, asistentka sděluje, že je dala na místo, kde jsou prázdné šanony, na to reaguje Červinka, že to hledat nemůže, že je vždycky dávali nahoru a že se otočí v kanceláři a půjde za Otem. Vágnerová sděluje, že se jedná o modrou obálku z levé strany, černý šanon. Červinka nemůže peníze najít, proto Vágnerová jela do kanceláře a peníze našla,“ stojí v policejním přepisu.

ODS se zatím s Bradáčem nerozloučila. Šéf brněnské ODS a náměstek primátorky Robert Kerndl totiž oznámil, že partaj bude čekat. „Předpokládáme, že se pan Bradáč k situaci vyjádří prostřednictvím svého zástupce. Pokud se tak nestane, budeme to řešit,“ řekl v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám