Hlavní obsah

Brno by mělo do pátku znát radniční koalici

Do pátku by mohla být známa nová brněnská koalice, oznámila v pondělí brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která vede vyjednávání za vítěznou koalici ODS a TOP 09 nazvanou Společně. Podrobnosti k tomu, jak by mohla nová koalice vypadat, zatím ale neuvedla.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) se svým vyjednávacím týmem.

Článek

Ve hře je podle Vaňkové spolupráce s piráty, ČSSD, dosud opozičním ANO, a také s lidovci, s nimiž je prý ale ještě nutné dále diskutovat o programu.

„O co konkrétně jde, to zatím neprozradím. Počítáme s tím, že KDU-ČSL řekneme naši představu v jistých záležitostech a pak jim dáme prostor k tomu, aby se vyjádřili,“ uvedla primátorka. Pokud vše vyjde, tento týden oznámí podobu koalice, příští týden by se podepisovala koaliční smlouva a nejpozději do 24. října musí zasednout nové zastupitelstvo.

SPD je již mimo hru

Ze hry o účast v koalici je uskupení stran a hnutí kolem SPD. Nově se již nebude jednat ani se Stranou zelených a Žít Brno, s nimiž se prý nepodařilo najít programovou shodu v oblasti energetiky. Vaňková podporuje stavbu horkovodu mezi jadernou elektrárnou Dukovany a Brnem tak, aby odpadové teplo z ní mohlo vyhřívat ve městě byty. Zelení s tím nesouhlasí.

V Brně vyhrála koalice ODS s TOP 09, chce jednat se všemi

Komunální volby

Podle primátorky není problém v tom, že lidovce již nevede Petr Hladík (KDU-ČSL). Jde o jejího někdejšího prvního náměstka, s nímž měla napjaté vztahy. Hladík se netajil tím, že chce být novým brněnským primátorem. Místo na brněnské radnici ale usedne ve vládě, a to coby ministr životního prostředí za stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou. Ta rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladík dříve odchod do Prahy a nabídky v celostátní politice odmítal.

Bradáč je na tahu

Problémem ve vyjednávání prý zatím není ani nový skandál na radnici Brno-střed ohledně machinací s přidělováním městských bytů. V kauze je stíhaný komunální politik Otakar Bradáč (ODS), nedávno zvolený zastupitelem radnice Brno-střed. Bradáč má čas, aby se k případu vyjádřil, například přes advokáta. „Pokud tak neučiní, bude to strana řešit,“ řekl předseda brněnské organizace PDS Robert Kerndl. Radnice Brno-střed byla nedávno poznamenána korupční kauzou Stoka, v níž šlo o zneužívání veřejných zakázek za 50 milionů korun.

Obviněný brněnský politik ODS přišel o místo předsedy bytové komise

Krimi

V souvislosti s novou brněnskou koalicí je ve hře více scénářů. Hovořilo se o dosavadní platformě ODS, KDU-ČSL, ČSSD a pirátů, která by se rozrostla o TOP 09 a STAN. Další možností je koalice ODS a TOP 09 s dosud opoziční ANO. S ohledem na to, že primátorka vyjednává se všemi, a to velmi podrobně, je také možné, že bude chtít vytvořit co největší koalici. V době zdražování mohlo by jí to coby staronové primátorce usnadnit řízení města.

Reklama

Výběr článků

Načítám