Hlavní obsah

Bývalý šéf ochranky prezidenta Baláž povede bezpečnost v tiskárně cenin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž se stal od dubna bezpečnostním ředitelem ve Státní tiskárně cenin. Novinkám to sdělily dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje.

Foto: Michal Sváček/MFDNES+LN, Profimedia.cz

Martin Baláž na Hradě při jmenování brigádním generálem v roce 2022

Článek

Sám Baláž, který čtyři roky vedl ochranku bývalé hlavy státu Miloše Zemana, potvrdil, že ve státním podniku už tři měsíce pracuje a že měl o funkci šéfa bezpečnosti zájem.

„Ano, je to tak, po odchodu od policie jsem 1. února nastoupil do Státní tiskárny cenin na pozici bezpečnostního manažera. Náplň práce vzhledem k citlivosti informací o naší instituci nemohu přiblížit,“ řekl Novinkám Baláž.

Státní tiskárna cenin už od roku 1928 tiskne všechny české bankovky, ale také akcie, státní dluhopisy či kolky, osobní doklady, plastové karty, dělá třeba i stírací losy, alkoholové pásky nebo tabákové nálepky i různé pamětní listy a bankovky.

Své know-how a široké portfolio si ostře hlídá a ochraňuje, a právě Baláž by měl mít veškerá bezpečnostní opatření podniku pod sebou a koordinovat je.

Tento někdejší letitý kriminalista a šéf hned dvou různých policejních složek začínal u policie v roce 1991 na rodném Zlínsku. Jako tamní kriminalista v minulosti odhalil se svým týmem v rámci kauzy metylalkoholovou mafii na jihu Moravy. Pracoval také jako krizový policejní vyjednavač.

Šéf prezidentské ochranky Baláž končí u policie

Domácí

Následně se přesunul do Prahy a vedl speciální policejní tým Tempus, který se zabýval tzv. pomníčky, tedy případy nevyřešených letitých vražd a podezřelých úmrtí především z devadesátých let. Byl to on, kdo před časem nechal znovu otevřít i kauzu úmrtí kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, kterého neznámý pachatel zastřelil v lednu 2006. Ani jeho detektivům se však tuto vraždu dodnes nepodařilo vyřešit.

Pavel chtěl někoho jiného

Od 1. března 2019 byl Baláž ředitelem policejní prezidentské ochranky, kde vystřídal Zdeňka Šimana. Ten byl nařčen ze šikany podřízených, když část z nich útvar údajně kvůli tomu opustila. Sám tehdejší prezident Miloš Zeman ke kauze v minulosti uvedl, že na základě „celé řady věcných důkazů“ uznává, že v jeho ochrance „možná opravdu došlo k šikanování“. Byl to právě Zeman, kdo si Baláže na post šéfa své policejní ochranky vybral a později ho povýšil do hodnosti brigádního generála.

Už v říjnu 2016 při návštěvě Zemana ve Zlínském kraji pozvali zástupci Hradu Baláže na večeři s hlavou státu. A podle informací Novinek už v té době dostal tehdejší zlínský kriminalista nabídku jít sloužit přímo k prezidentovi. Tenkrát ještě odmítl.

Zřejmě proto, že si Baláže přivedl právě Zeman, chtěl nový prezident Petr Pavel změnu na postu šéfa prezidentské ochranky. Krátce po jeho loňském zvolení hlavou státu se v médiích objevily informace o tom, že Pavel nemá důvěru v část vedení útvaru, která je údajně napojena na tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře a jeho spolupracovníky.

Prezident Pavel jednal se šéfem své ochranky Balážem

Domácí

Podle informací Novinek ale Baláž odmítl jakékoli bližší spojení s Mynářem a jeho podřízenými. Jenže Pavel měl na věc podle všeho jiný názor.

„Bez podpory nově zvoleného prezidenta a bez šance mu cokoli vysvětlit ohledně vztahů s nynějším vedením kanceláře prezidenta nemělo pro něj (pro Baláže) smysl ve funkci zůstávat,“ řekl loni na jaře Novinkám zdroj z Balážova okolí.

Po čtyřech letech ve funkci šéfa prezidentské ochranky tedy Baláž loni v březnu skončil a nastoupil 15. dubna na post ředitele nově zřízeného policejního vzdělávacího zařízení pro policisty v Kutné Hoře. Vydržel tam do konce loňského listopadu, kdy po 32 letech definitivně opustil řady policie a odešel do civilu.

Končící šéf hradní ochranky zůstává u policie, povede novou školu

Domácí

Reklama

Související témata:
Státní tiskárna cenin

Výběr článků

Načítám