Hlavní obsah

Končící šéf hradní ochranky zůstává u policie, povede novou školu

Končící šéf policejního Útvaru pro ochranu prezidenta republiky ČR Martin Baláž si nakonec rozmyslel odchod od policie. Ve vedení ochranky prezidenta Petra Pavla ale nezůstane. Podle zjištění Práva vzal zpět svou žádost o ukončení služebního poměru a od soboty povede nově zřízené policejní vzdělávací zařízení v Kutné Hoře. Právu to včera potvrdil policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Profimedia.cz

Martin Baláž na archivním snímku

Článek

„Generál Baláž požádal svého přímého nadřízeného, prvního náměstka policejního prezidenta, o zpětvzetí žádosti o propuštění ze služebního poměru. Vyhověli jsme mu. Zároveň požádal o převedení ve stejné služební hodnosti na místo ředitele vzdělávacího zařízení Kutná Hora k 15. dubnu,“ řekl v úterý Právu Vondrášek s tím, že s Balážem o tom hovořil v pondělí ráno.

Vondrášek doplnil, že zmíněné zařízení v Kutné Hoře je nyní dokončováno a v řádech týdnů by mělo začít vyučovat policisty. „Toto zařízení budujeme a potřebujeme tam někoho zkušeného. V tuto chvíli mám informaci, že příslušný náměstek pro lidské zdroje, vzdělávání a IT žádost generála Baláže schválil. K 15. dubnu jej ustanovil do pozice ředitele vzdělávacího zařízení Kutná Hora. Jsem rád, že se pan Baláž takto rozhodl,“ upřesnil policejní prezident.

Šéf Zemanovy ochranky Baláž odevzdal žádost o odchod do civilu

Krimi

Krátce po Pavlově zvolení prezidentem přitom Baláž 7. února oznámil, že do konce téhož měsíce předá policejnímu prezidiu žádost o odchod do civilu, a tedy i z funkce šéfa ochranky. Učinil tak poslední únorový den. U policie i v křesle ředitele měl tak oficiálně skončit k 30. dubnu, protože mu podle zákona o služebním poměru běžela dvouměsíční lhůta. V polovině března to chvíli vypadalo, že se situace změnila, když se prezident Pavel setkal s Balážem v Hrzánském paláci.

Spekulovalo se o tom, že si oba muži vysvětlili některá nedorozumění a domluvili se na Balážově pokračování ve funkci šéfa Pavlovy ochranky. Nakonec ale funkci ředitele Pavlovy ochranky opouští, a to ještě s dvoutýdenním předstihem.

Policejní vzdělávací a výcvikové centrum v Kutné Hoře je sedmým takovým zařízením v Česku. Formálně vzniklo už na začátku roku v objektu tamních bývalých vojenských kasáren zvaných Žižkov. Nyní se tam podle Vondráška dokončují poslední stavební práce.

„Toto zařízení je určeno pro spolupráci se samosprávou a pro vzdělávání středního a vyššího managementu policie. Má vše­obecné zaměření, ale vzniklo hlavně proto, že když bude jakákoli vzdělávací aktivita se zástupci státní správy a územní samosprávy, mělo by se to dít právě v Kutné Hoře, protože je to uprostřed republiky,“ dodal Vondrášek.

Prezident Pavel jednal se šéfem své ochranky Balážem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám