Hlavní obsah

Prezident Pavel jednal se šéfem své ochranky Balážem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel se podle zjištění Práva minulý týden mezi svými zahraničními cestami na Slovensko a do Polska setkal se stále ještě úřadujícím šéfem své ochranky Martinem Balážem. Redakci to potvrdilo policejní prezidium i mluvčí Hradu. Schůzka se konala 15. března.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Petr Pavel podepsal valorizaci důchodů na podnět vládní koalice. Hrzánský palác TK prezidenta Pavla.

Článek

„Těší mne, že pan prezident republiky vyhověl mojí žádosti a ve středu (15. března) mě v Hrzánském paláci přijal. Z mého pohledu šlo o velmi konstruktivní, věcné a upřímné jednání. Obsah naší společné schůzky si však pro tuto chvíli nechám pro sebe,“ sdělil Baláž Právu prostřednictvím mluvčího policejního prezidenta Jozefa Bocána. Bližší podrobnosti odmítl stejně jako prezidentova mluvčí Markéta Řeháková sdělit.

„Můžeme potvrdit, že pan prezident se s panem Balážem sešel, ale více informací k obsahu schůzky v tuto chvíli poskytovat nebudeme,“ řekla tento týden Novinkám Řeháková.

Foto: Martin Sváček/Mafra, Profimedia.cz

Martin Baláž, ředitel Útvaru pro ochranu prezidenta

Baláž se přitom krátce po Pavlově zvolení rozhodl podat žádost o odchod od policie do civilu, a tedy i z funkce ředitele policejního Útvaru pro ochranu prezidenta ČR. Stalo se tak jen pár dnů poté, co se v médiích objevily informace o tom, že nově zvolený prezident Pavel nemá důvěru v část vedení útvaru, která je údajně napojena na nyní již bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře a jeho spolupracovníky.

Šéf Zemanovy ochranky Baláž odevzdal žádost o odchod do civilu

Krimi

Baláž sice jakékoli bližší, či dokonce přátelské spojení s Mynářem a jeho podřízenými odmítl, ale 7. února nakonec oznámil, že do konce téhož měsíce předá policejnímu prezidentovi Martinu Vondráškovi žádost o odchod do civilu. Učinil tak poslední únorový den. U policie i v křesle ředitele měl tak oficiálně skončit k 30. dubnu, protože mu podle zákona o služebním poměru běží dvouměsíční lhůta. Ještě minimálně měsíc tak má Baláž nadále vést policisty, kteří prezidenta Pavla nyní chrání.

Původně neměl důvěru

V křesle ředitele prezidentské ochranky Baláž působí od 1. března 2019, tedy přesně čtyři roky, u policie pak dokonce jedenatřicet let. K důvodům odchodu se opakovaně nechtěl vyjadřovat. Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje z Balážova okolí se rozhodl skončit kvůli nedůvěře prezidenta Pavla v současné vedení útvaru, tedy i konkrétně v samotného Baláže.

„Bez důvěry a podpory nového prezidenta a bez šance mu cokoli vysvětlit ohledně vztahů s (bývalým) vedením Kanceláře prezidenta nemělo pro něj (pro Baláže) smysl ve funkci zůstávat,“ řekl už počátkem února zdroj Práva.

Je možné, že se na nynější schůzce šéf ochranky snažil Pavlovi své postavení a vztahy s bývalým vedením Hradu upřesnit a vysvětlit.

Právě Baláže v říjnu 2016 při návštěvě tehdejšího prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji pozvali zástupci Hradu na večeři s hlavou státu. A podle informací Práva už v té době dostal zlínský kriminalista Baláž nabídku jít sloužit přímo k prezidentovi. Tenkrát ještě odmítl. Nicméně připustil, že se Zemanem na večeři o své práci mluvil.

„Ptal se (prezident) na kauzu metanol, kterou jsme vyřešili, i na moji práci policejního vyjednávače. Přes policejního prezidenta pak přišlo oslovení a nabídka na tuto pozici,“ upřesnil před třemi lety Baláž serveru Deník N.

S Pavlem půjde na Hrad i jeho ochranka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám