Hlavní obsah

Byt na Hradě zůstane Vohralíkové do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový kancléř prezidenta Milan Vašina byt na Hradě odmítl, bývalá vedoucí kanceláře Jana Vohralíková tam tak může dál bydlet. Uzavřela už se Správou Pražského hradu smlouvu a za stometrový byt hned u Zlaté uličky bude platit za nájem i poplatky asi třiadvacet tisíc korun. Hrad tvrdí, že by tam stejně nikdo jiný bydlet nechtěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková poskytla 9. června 2023 deníku Právo rozhovor.

Článek

„Jana Vohralíková má nájemní smlouvu do konce roku 2024. Pokud najde dříve jiný vhodný byt, smlouva se může ukončit. Správa Pražského hradu momentálně nemá z řad zaměstnanců jiného zájemce, takže by byt zůstal stejně prázdný,“ sdělil Novinkám a Právu mluvčí prezidenta Vojtěch Šeliga.

Ředitel mediálního odboru Vít Kolář doplnil, že Vašina, který Vohralíkovou 15. února nahradil ve funkci vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, byt v klasicistní Klarově vile v ulici Na Opyši poblíž věže Daliborky a Zlaté uličky užívat nechce.

Před Vohralíkovou tam bydlel někdejší kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Ten si jej nechal i zrekonstruovat. V roce 2015 za něj měl platit necelých 17 tisíc korun i s poplatky. Bez poplatků činil nájem asi 14 tisíc korun. Jeho výše, která je na pražské poměry nízká, byla terčem kritiky.

Pavlova kancléřka na Hradě končí, mluví se o konfliktu s Kolářem

Domácí

Jak informovalo Aktuálně.cz, od té doby čistý nájem na Hradě příliš nepodražil, Vohralíková má bez poplatků platit asi 16,5 tisíce korun. Za služby a další pak zhruba 6,5 tisíce.

Kancléři Senátu ani Sněmovny byty nemají

Na rozdíl od hradního kancléře, vedoucí kanceláře Sněmovny Martin Plíšek ani vedoucí kanceláře Senátu Radek Jiránek služební byty neužívají, sdělily Právu mluvčí obou institucí Martina Lustigová a Andrea Kubová. „Kancelář Senátu nedisponuje žádnými byty pro potřeby zaměstnanců,“ upozornila Kubová.

Naopak, jak sdělil Právu Vít Kolář, Hrad má takových bytů desítky. Podle Transparency International by měl zveřejnit, jak s nimi nakládá.

„Je pozoruhodné, že Pražský hrad nemá problém pronajímat nemovitosti svým bývalým zaměstnancům, jak už jsme v minulosti zažili v případě Miloše Baláka. Čím si ale zaslouží pronájmy nemovitostí u svého bývalého zaměstnavatele, zůstává otázkou. Stejně tak, jestli je výše nájemného adekvátní na této prestižní adrese,“ upozornil vedoucí analytik Transparency International Marek Chromý. „Situace nicméně zdůrazňuje potřebu zveřejnění politiky Správy Pražského hradu pro pronajímání prostor,“ dodal.

Bývalý ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák si od Hradu pronajal vilu s jedenadvaceti místnostmi. Platit měl asi šest tisíc měsíčně až do roku 2025. Zkraje letošního roku se však po sporech s Hradem vystěhoval.

Jana Vohralíková je nadále zaměstnankyní Hradu, výpovědní lhůta jí běží až do konce dubna, do práce však od poloviny února už nedochází, protože je „na překážkách“ ze strany zaměstnavatele.

Před rokem, když se stěhovala na Hrad, vysvětlila serveru Seznam Zprávy, že vlastní byt v Praze nemá, protože jej v roce 2020 prodala. Vlastnit tak měla už jen rekreační objekt u Litomyšle.

Nový kancléř Vašina: Chci, aby se o dění na Hradě mluvilo dobře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám