Hlavní obsah

VIDEO: Jsem disidentem EU, řekl Klaus v Irsku

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček (Dublin)
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se na oficiální návštěvě Irska označil za disidenta Evropské unie. Řekl to v souvislosti s jeho chystaným setkáním s vůdčí postavou irského odporu proti lisabonské smlouvě Declanem Ganleym, kterého také označil za disidenta EU.

Václav Klaus na státní návštěvě v IrskuVideo: Jiří Ovčáček (Dublin), Novinky

 
Článek

Na dotaz, zda Klausovi irský premiér vytkl úterní setkání s Declanem Ganleym, český prezident řekl: „Jistý humbuk o tom, že tady v Irsku ve vládě protestují, že se s ním hodlám setkat, myslím, že byl vytvořen novinářsky, nikoliv reálně,“ řekl Klaus v Dublinu českým novinářům.

„Nevidím žádný důvod, abych se s ním nemohl setkat, snad ještě do té míry máme v Evropě demokracii. Vím, že můj předchůdce Václav Havel se také rád setkával s disidenty v různých zemích. Takže já se teď setkávám s disidentem EU a já se mezi ně počítám,“ prohlásil Klaus.

Ganleymu a jeho hnutí Libertas popřál úspěch v eurovolbách. Evropský parlament potřebuje nějaké rozumné hlasy, které říkají, že není všechno zlato, co se třpytí,“ řekl k tomu Klaus.

Klaus: Lisabonská smlouva je umělý projekt

Klaus, který je na oficiální návštěvě Irska s chotí Livií, dal již před příjezdem Irům jasně najevo, co si myslí o Lisabonské smlouvě, kterou ostatně Irové odmítli. V rozhovoru pro irský Sunday Bussines Post označil Klaus smlouvu za umělý evropský unifikační projekt. "Měla by zůstat neratifikována," prohlásil Klaus.

"S Lisabonskou smlouvou by byl právní řád Evropské unie méně transparentní, došlo by k převedení dalších pravomocí členských států na unijní úroveň a smlouva by spíš mnoho dalších problémů vyvolala než řešila," uvedl Klaus v rozhovoru.

"Ratifikace této smlouvy měla skončit ihned po irském referendu," míní český prezident. "Lisabonská smlouva byla jednoznačně a demokraticky zamítnuta a je třeba to respektovat," uvedl dále Klaus.

Václav Klaus sází irský dubfoto: Novinky/MMS/Jiří Ovčáček

Klause přijala po slavnostním ceremoniálu na nádvoří Prezidentského paláce irská prezidentka Mary McAleeseová. Následně se česká hlava státu setkala s irským premiérem Brianem Cowenem a plánováno je i střetnutí s předsedy obou komor parlamentu.

Ve večerních hodinách se Klaus společně s manželkou Livií zúčastní státní večeře pořádané irským prezidentským párem.

Státní návštěva se koná na pozvání prezidentky Irska Mary McAleeseové. Irsko navštívil Václav Klaus naposledy ve funkci premiéra v únoru 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám