Hlavní obsah

Budíček pro české klimaskeptiky, píše o požáru Českého Švýcarska The Guardian

Britský list The Guardian píše, že požár v Českém Švýcarsku může změnit pohled Čechů na klimatickou krizi. Připomíná například názory bývalého prezidenta Václava Klause, jenž je známý svým popíráním klimatické krize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus je podle Guardianu představitelem českých klimaskeptiků.

Článek

„Má-li Česká republika dokončit cestu z hluboké skepse ke klimatické změně k plnému uznání krize globálního oteplování, může společná zkušenost s probuzením do pronikajícího zápachu kouře znamenat zlom,“ uvádí The Guardian.

Do té doby prý Češi znali záběry podobné těm z Českého Švýcarska pouze z hollywoodských katastrofických filmů nebo zpravodajských záběrů z jižních oblastí.

Právě tento zážitek by podle listu mohl způsobit obrat vztahu českých občanů ke světové klimatické změně. Podle průzkumu sice 93 procent Čechů souhlasí s tím, že globální oteplování existuje, ale pouze 39 procent si myslí, že se jich osobně dotkne.

Fiala na rozdíl od Klause uznává, že se klima mění

The Guardian upozorňuje na to, že současný premiér České republiky Petr Fiala (ODS) vede stranu, která je považována za klimaskeptickou. Nicméně i on ve světle požáru veřejně uznal, že klima se mění a že tato změna má vliv i na šíření požárů.

„Tento názor je na hony vzdálený tvrdému popírání změny klimatu bývalého českého premiéra a prezidenta Václava Klause – spoluzakladatele Fialovy strany – který označil globální oteplování za „falešné“ a bojovníky proti němu označil za „hrozbu pro svobodu a ekonomický růst“,“ zdůrazňuje deník.

Evropa se zahřívá rychleji než jiné rizikové oblasti, zjistila studie

Věda a školy

Připomíná i prohlášení české ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové, která minulý měsíc prohlásila, že vozy se spalovacími motory se budou v Česku prodávat i po roce 2035, a to navzdory směrnici Evropské unie, která je zakazuje.

„Současný kabinet potvrdil některé z klíčových zákonů, které dlouhodobě zvýhodňují české energetické konglomeráty těžící ze současného energetického mixu,“ uvedl pro The Guardian český politolog Albin Sybera.

Je ironické, že k pádu komunistického režimu v roce 1989 přispěl rostoucí odpor občanů ke znečištění a kyselým dešťům produkovaným státem řízeným těžkým průmyslem, který následně zničil velkou část lesů v zemi, uzavírá list.

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám