Hlavní obsah

Hasiči ukončili evakuaci Vysoké Lípy v Českém Švýcarsku

Hřensko

Hasiči ukončili evakuaci obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku, lidé se mohou vrátit domů. Díky postupu hasebních prací mohli hasiči zmenšit takzvanou vnější zónu požáru, jeho plocha ale dál zůstává dva krát pět kilometrů.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Vrtulníky plní takzvané bambi vaky ze speciálního vaku o objemu 54,5 kubíků umístěného blízko požáru a plněného z cisteren.

Článek

Ostatní obce jsou stále evakuované, návrat jejich obyvatel se v tuto chvíli nepředpokládá, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků.

Obyvatele Vysoké Lípy hasiči evakuovali v úterý večer. „Podařilo se nám díky nasazení jednotek posunout vnější zónu místa zásahu, uvolňujeme tak území obce Vysoká Lípa, obyvatelé se tam mohou vrátit. U dalších evakuovaných míst se v tuto chvíli uvolnění nepředpokládá,“ uvedli hasiči.

Policisté dodali, že pevné stanoviště policejní hlídky se nyní přesouvá z Jetřichovic do Vysoké Lípy.

Samotnou plochu požáru hasiči případně upraví po večerním vyhodnocení. Zda se ji v neděli podaří zmenšit, není jasné. Les v národním parku začal hořet před týdnem v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska.

Podle satelitních snímků zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám